1. Aktualności
  2. Polska

Mońki (MSM): Sposób na dobry humor w zimie – ser żółty

Źródło: Sfera PR
Autor: Monika Czaplicka
© Sfera PR

Coraz chłodniejsze i krótsze dni to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami. Większości z nas o tej porze roku dokucza chandra i znaczne pogorszenie nastroju. Lekarstwem na takie bolączki może okazać się odpowiednia, dopasowana do okresu zimowego, dieta. Powinny się w niej znaleźć produkty zawierające tryptofan, który wspomaga wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Można go znaleźć w serze żółtym, który poprawi nastrój i ukoi nerwy. Sprawdź przepis na dobry humor od Mośki (MSM).

– Ser żółty jest dobrym źródłem tryptofanu i fenyloetyloaminy, która również ma działanie antydepresyjne. W twardych, dojrzewających serach zawarte są witaminy i minerały korzystnie wpływające na nasz nastrój. Chrom koi nerwy i łagodzi bóle głowy. Z kolei witaminy z grupy B zmniejszają napięcie i uczestniczą w syntezie serotoniny. Podobnie działa witamina D, warto dodać, że jej niedobór może powodować, że słabo działają komórki niszczące i usuwające bakterie oraz wirusy. Zaś zawarty w serze magnez dobroczynnie działa na układ nerwowy, poprawia pracę mózgu, pamięć i procesy myślenia – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Dlatego też w zimowym menu nie powinno zabraknąć żółtego sera. Pamiętajmy jednak, że z racji swojej kaloryczności powinien być spożywany z umiarem. – Najlepiej jeść go 2-3 razy w tygodniu jako dodatek do kanapek, zapiekanek czy makaronów. Z dodatkiem sera żółtego przygotujemy też smakowite tosty, które poprawią humor już z samego rana lub po ciężkim dniu – dodaje Ewa Polińska.
Przepis na dobry humor
TOSTY HAWAJSKIE Z ŻÓŁTYM SEREM
Składniki:
-4 plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
-4 plastry szynki konserwowej lub wędliny drobiowej
-4 krążki ananasa z puszki
-4 pszenne tosty
-masło
-żurawina
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Posmarować tosty masłem, położyć szynkę ananasa i ser żółty. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż ser się roztopi. Wybornie smakują podane z dodatkiem żurawiny.
Smacznego!