1. Aktualności
  2. Świat

Wielka Brytania: Dairy Crest sprzedaje część mleczną Mullerowi

Autor: Janusz Górski

Nie ma wątpliwości: Muller rozpycha się na angielskim rynku, co nie może podobać się Wyspiarzom. Na pocieszenie pozostaje fakt, że Dairy Crest nadal będzie działać, choć tylko w biznesie serowym , ale pozbywa się najtrudniejszego działu jakim jest mleko. Kwota transakcji to 80 mln € - wartość śmieszna biorąc pod uwagę silną pozycję Dairy Crest na rynku i to, że mleko dawało firmie 70% przychodów. Firma przetwarzała na mleko 1,3 mld litrów surowca. Do Mullera przejdą takie zakłady jak te w Foston, Chadwell Heath i Severnside.


Muller od kilku lat intensywnie koncentruje produkcję mleka i innych przetworów mleczarskich. Już w październiku 2010 roku Muller nabył pierwsze udziały w Dairy Crest. Ale najbardziej „mocnym” aktem w ekspansji było przejęcie w 2012 roku aktywów szkockiej mleczarni Robert Wiseman Dairies, która miała ponad 30% rynku mleka i 7 zakładów produkcyjnych. W czerwcu 2014 roku Muller ogłosił zamknięcie jednego zakładu i centrum dystrybucyjne Müller Wiseman Dairies w Pensilva w Kornwalii. We wrześniu 2013 roku Muller przejął brtyjski oddział NÖM Dairy. W 2013 roku w grudniu, Muller otworzył nową masłownię w Shropshire.
Müller, Arla Foods i Irlandczycy są kluczowymi rozgrywającymi na brytyjskim rynku obok rodzimej firmy Dairy Crest, która teraz osuwa się coraz mocniej w objęcia Mullera.
Dairy Crest podkreśla, że będzie tworzyć bardziej zrównoważony biznes i konkurować na globalnych rynkach, co jest najbardziej istotne dla brytyjskich mleczarzy.