Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Bieluch śrubuje jakość i ocenia koncentrację produkcji w Europie

Źródło: IMR advertising by PR   Dodano: 2014-10-03 17:14:18

Nowy zarząd oraz przedstawiciele agencji © imr advertising by pr

Jak już od dłuższego czasu wiadomo, zlikwidowane zostaną kwoty mleczne, więc Unia Europejska proponuje wprowadzić działania stabilizujące m.in. poprzez dopłatę do przechowalnictwa prywatnego, dopłaty do eksportu poza Unię, interwencyjny wykup nadwyżek oraz wprowadzenie preferencji dla grup producenckich.
– Według prognoz, większość unijnej produkcji mleczarskiej w najbliższych latach będzie miała miejsce w Holandii, Danii, Niemczech, Francji i w Polsce. Na przykład, Holandia na przystosowanie przetwórni do nowych warunków wydała 700 mln euro, a proszę zauważyć, iż eksport artykułów mleczarskich stanowi 10% ogółu eksportu tego kraju – mówił prezes Janusz Mojak.

– W Polsce nadprodukcja produktów mlecznych wynosi 30%, więc grożą nam kary. Związki branżowe i mleczarze protestują i domagają się m.in. skupu interwencyjnego mleka i jego przetworów, dopłat eksportowych, zrekompensowania rolnikom strat z tytułu rosyjskiego embarga oraz rozpoczęcia prac legislacyjnych zabezpieczających interesy polskich rolników i przetwórców.
– Pierwsza połowa bieżącego roku była dla naszej spółdzielni korzystna, ale sytuacja zmieniła się od sierpnia, czyli od wprowadzenia rosyjskiego embarga na mleko. Z tego tytułu jednego dnia na odtłuszczonym mleku w proszku straciliśmy 360 tysięcy złotych – podsumował Janusz Mojak.
Nieustające prace nad poprawieniem jakości i smaku serków naturalnych i smakowych Bieluch przynoszą efekty. – Nasze serki z dodatkami smakowymi mają teraz ulepszony smak, bowiem gumę guar zastąpiliśmy białkami mleka i skrobią. Mało tego, do ich produkcji zaczęliśmy używać soli Salvita o obniżonej zawartości sodu – podkreślała Agnieszka Lenart, główna specjalistka ds. marketingu SM Bieluch.
Materiał pochodzi z konferencji – lunchu prasowego zorganizowanego przez IMR advertising by PR podczas którego oficjalnie przedstawiono mediom nowy zarząd Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie w osobach prezesa Janusza Mojaka oraz wiceprezesa ds. produkcyjno-handlowych Marcina Artamonowa.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25