Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Irlandia: Glanbia przejmuje Isopure

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2014-09-15 13:58:30

To nie jest zwykłe przejęcie, ale działanie mające głębokie uzasadnienie. Coraz więcej mleczarni zacieśnia współpracę z odbiorcami półproduktów znajdujących zastosowanie w produkcji odżywek dla niemowląt, odżywek dla sportowców i osób dbających o sylwetkę. W tym wypadku mamy do czynienia z przejęciem, którego koszt to 153 mln USD.

Isopure to marka premium produktów dla sportowców: produktów w proszku i napojów gotowych do spożycia (ready-to-drink). Isopure osiąga przychody roczne ze sprzedaży w kanałach specjalistycznych, internet oraz bezpośrednie zaopatrzenie w wysokości 75 mln USD (dane za okres sierpień 2013 – lipiec 2014). W okresie grudzień 2011-lipiec 2014 roku firma odnotowała 20% dynamikę sprzedaży.
Akwizycja powinna dojść do skutku w czwartym kwartale wraz z uzyskaniem zgody odpowiednich organów antymonopolowych.
Glanbia mówi o sobie, że jest wiodącym dostawcą w zakresie odżywiania sportowców, produkcji serów, specjalistycznych rozwiązań mleczarskich oraz dodatków do żywności. Grupa Glanbia zatrudnia 5 tys. osób w 32 krajach, jest notowana na giełdzie w Londynie.
Dział Glanbii pod nazwą Global Performance Nutrition jest globalnym liderem w żywieniu sportowców obecnym w 19 krajach i sprzedażą w ponad 100 krajach świata. Glanbia Global Performance Nutrition wytwarza produkty w segmentach białek dla sportowców, budowniczego mięśni, żywności przedtreningowej i ogólnej zdrowotnej.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25