1. Aktualności
  2. Świat

Holandia: FrieslandCampina znów produkuje sery w Gerkesklooster

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
Serownia i solanka w przykładowej serowni © fm

Po pożarze jaki miał miejsce 29.08. firma poinformowała o wznowieniu procesu produkcyjnego. Zgodnie z zapowiedzią kierownictwa produkcję serów przywrócono tak szybko jak to możliwe. Kluczowe pomieszczenia serowni nie uległy spaleniu, ale zadymieniu – sufity i ściany ucierpiały najbardziej. Trzeba było je albo wynmienić (sufity), albo odmalować (ściany). Poważniejsze zniszczenia dotknęły pomieszczenia z solanką.


Są one gotowe do produkcji dopiero w połowie. Aby uzupełnić solankę, sprowadzono milion litrów tego płynu z innych serowni mlecznego koncernu. Druga połowa pomieszczeń z solanką będzie odbudowana i przywrócona w styczniu 2015 roku.
Obecnie sery dojrzewają w Gerkesklooster tylko 15 dni, po czym przewozi się je do innych serowni,aby proces dojrzewania zakończyć.
Po odbudowie serownia będzie znów produkować 50 tys. ton serów.