1. Aktualności
  2. Polska

Masmal: Rośnie zainteresowanie miksami tłuszczowymi

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© masmal

– Rozwój kategorii miksów tłuszczowych spowodowany jest coraz większą świadomością konsumentów – mówi Forum Mleczarskiemu Szymon Rybczyński, Prezes Zarządu w firmie Masmal Dairy. – Przestały być kojarzone z produktem gorszym, niskowartościowym. Są one często wzbogacane w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega, które są prozdrowotne i obniżają cholesterol. Miksy tłuszczowe dostępne są w szerokiej gamie opakowań od tradycyjnej kostki po produkty dostępne w kubkach. Wszystko to ma wpływ na rosnące zainteresowanie tym segmentem tłuszczowym – wskazuje nasz rozmówca.


– Patrząc na kategorie maseł i margaryn można powiedzieć, że na ich tle miksy tłuszczowe ugruntowały swoją pozycję. Produkty te mają swoich stałych odbiorców i zwolenników. Pewne tendencje rynkowe jak wysokie ceny masła powodują jeszcze większe przyrosty w segmencie miksów i przysparzają im nowych, kolejnych odbiorców – zauważa Prezes Zarządu firmy Masmal.
– Zakup produktów z segmentu miksów jest co raz bardziej świadomy i przemyślany. Wpływ na to ma ciągłe edukowanie klienta o walorach tego produktu. Dodatkowym czynnikiem jest właściwe oznakowanie produktu co sprawia, że konsument ma pełną wiedzę o zakupywanym produkcie – dodaje Szymon Rybczyński.
– Miksy tłuszczowe występują w dwóch rodzajach. Z mniejszą zawartością tłuszczu mlecznego oraz z większą zawartością tłuszczu mlecznego. Ma to oczywiście przełożenie na cenę finalną produktu. Te o mniejszej zawartości charakteryzują się niską ceną co pozwala na dokonywanie ekonomicznych zakupów. Zwolennicy produktów gdzie tłuszcz mleczny ma większą zawartość są skłonni zapłacić wyższą kwotę w zamian za walory organoleptyczne zbliżone do masła. Przykładem może być nasza linia miksów premium z takimi produktami jak Zielone Warlubie w dwóch gramaturach kostka 200 g i osełka 275 g oraz Ekstra Ekstra 200 g. W nich ogółem jest 82% tłuszczu w tym 30 % stanowi tłuszcz mleczny. Jedna i druga grupa miksów ma swoich odbiorców i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem – słyszymy.
– Do produkcji miksów używamy najwyższej jakości specjalnych komponent olejów roślinnych, które w połączeniu z mlekiem daje wyśmienitą mieszankę do produkcji miksów. Poddana mieszanka na urządzeniu zmaślającym daje produkt o szczególnych walorach smakowych – dodaje Szymon Rybczyński, Prezes Zarządu w firmie Masmal Dairy.