1. Aktualności
  2. Świat

Serwatka pozostanie silnym i rosnącym półproduktem w wymianie międzynarodowej

Źródło: Forum Mleczarskie za 3A Business Consulting
Autor: Janusz Górski

Niezależnie od kondycji gospodarki światowej popyt na serwatkę i laktozę rośnie – pisze 3A Business Consulting w swoim raporcie. Serwatka w proszku i serwatkowe białka to rynek światowy o wartości około 9,8 mld USD w 2013 roku, tj. o 36% więcej niż w 2011 roku. Do 2017 roku wartość ta wzrośnie jeszcze do 11,7 mld USD. Wartość rynku laktozy, permeatu w proszku oraz farmaceutycznej formy laktozy osiągną zaś 2,3 mld USD. W perspektywie 2017 roku może to być 2,8 mld USD.
Największymi dostawcami serwatki i laktozy są:....


.... Lactalis, FrieslandCampina, Fonterra, Arla Foods, Saputo, Glanbia, Murray Goulburn, DMK/Wheyco, Leprino, Agropur, Sachsenmilch, Bongrain, Sodiaal/Euroserum I Hilmar. Zbliżóną rolę pełnią specjalistyczne zakłady: Milk Specialties Global, Meggle, Milei, Volac, Carbery, Dairygold i Davisco (obecnie Agropur). Największymi użytkownikami mogą być takie firmy jak Nestlé i Danone, Coca-Cola.
Za najsilniejszy popyt odpowiadać będą producenci odżywek dla niemowląt, producenci żywności dla sportowców i specjalistycznej żywności szpitalnej. Nie będą oni jednak generować popytu na najbardziej podstawowe wersji półproduktów, a na te najbardziej zaawansowane.
Dane pochodzą z raportu globalnego 3A Business Consulting.