1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra postawi nową proszkownię

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Firma otrzymała właśnie zielone światło na postawienie proszkowni na Wyspie Północnej. Oprócz tego Fonterra zwiększy potencjał przetwórczy w zakładach na Wyspie Południowej – deklaruje Fonterra. Koszt: 555 mln USD. Zdaniem CEO Fonterry, Theo Spieringsa strategia Fonterry polega na przechodzeniu od podstawowych półproduktów do półproduktów o wysokiej marży. Dzięki stworzeniu większej ilości opcji dla naszego biznesu, Fonterra ma sprawniej lokować swoje produkty na rynku.


Proszkownia powstanie w Lichfield w South Waikato. Będzie przetwarzać 4,4 mln llitrów mleka dziennie. Będzie podobna do największej proszkowni na świecie w Darfield, która wytwarza 30 ton PMP na godzinę i 700 ton dziennie. Zakład będzie używał najnowszych technologii oszczędzających energię i wodę.
Trzy inne instalacje powstaną w Edendale na Wyspie Południowej. Powstanie tu zakład koncentracji białek (MPC) separujący i proszkujący białko z 1,1 mln litrów mleka dziennie. Dostawiona będzie instalacja odwróconej osmozy, która zwiększy możliwości istniejącej proszkowni do 300 tys. litrów mleka.