Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Lacpol/ZM w Płońsku: Twaróg maślankowy półtłusty

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2014-08-22 12:17:15

© lacpol

Technologia produkcji twarogu maślankowego niewiele różni się od produkcji twarogów z mleka. Ze względu na wyższą zawartość delikatnych białek serwatkowych: albumin, globulin oraz lecytyny uzyskuje się produkt o nieco innych cechach organoleptycznych.

Niższa koncentracja składników, zmieniony skład białek oraz emulgujące działanie lecytyny powoduje trudności technologiczne w obróbce skrzepu maślanki.
Po pokonaniu trudności technologicznych, uzyskuje się produkt zbliżony do twarogu tradycyjnego, jednak o delikatniejszym smaku i nieco luźniejszej konsystencji.
Twaróg maślankowy na rynku znajduje coraz więcej zwolenników i jest poszukiwany ze względu na niższą cenę.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25