Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Tewes Bis: Nowość w technice produkcji twarogu

Źródło: Tewes-Bis   Dodano: 2014-09-11 09:18:32

Tewes Bis

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, firma Tewes Bis opracowała i wdrożyła innowacyjne rozwiązanie techniczne – kolumnę formująco-prasującą do twarogu, umożliwiającą produkcję w sposób ciągły i bez użycia form.
Cały proces technologiczny produkcji, obejmujący: oddzielanie serwatki, prasowanie, formowanie i porcjowanie, przebiega w sposób automatyczny. Uzyskane jednostkowe porcje twarogu umieszczane są na tacach metalowych i kierowane do chłodni twarogu, albo przekazywane są bezpośrednio do pakowania.

Opracowana technologia pozwala uzyskać produkt o różnorodnym kształcie porcji (np. klinek, kostka, walec), długiej przydatności do spożycia, standardowych cechach jakościowych oraz standardowej masie jednostkowej (waga od 200 g do 500 g), przy wydajności dochodzącej do 1 200 kg/h.
Kolumna formująco-prasująca stanowi podstawowy element nowoczesnej linii technologicznej. Może być też montowana w ramach modernizacji funkcjonujących linii do produkcji twarogu, czego dowodem jest wdrożenie w zakładzie mleczarskim FigAND, uwieńczone dużym sukcesem i zadowoleniem właściciela zakładu.
Wyróżniającymi cechami kolumny formująco-prasującej do twarogu jest technologia bezformowa i kompaktowa budowa urządzenia, dzięki którym zyskujemy następujące korzyści biznesowe:
• niższe koszty inwestycyjne i eksploatacyjne (brak zastosowania myjki form),
• stosunkowo niewielkie wymiary i technologia bezformowa pozwalają zaoszczędzić przestrzeń zakładu,
• brak strat produktu już od pierwszego cyklu produkcyjnego,
• stała i powtarzalna masa jednostkowa (< 2%),
• szybsze wychładzanie twarogu i higieniczne warunki produkcji wydłużają jego trwałość,
• prosta i jednoosobowa obsługa.
Innowacyjność rozwiązania i wysoka stopa zwrotu z inwestycji dają gwarancję satysfakcji każdemu producentowi twarogu.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25