1. Aktualności
  2. Polska

Nowe patenty PMT Trading Sp. z o.o. i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Źródło: PMT Trading
Autor: Monika Czaplicka

Nabiera tempa proces uzyskiwania praw patentowych do produkcji wyrobów mleczarskich z użyciem enzymu transglutaminaza zgłoszony w 2010 roku wspólnie przez PMT Trading Sp. z o.o. w Łodzi i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Urząd Patentowy RP w dniu 23 maja 2014 r. udzielił patentu na sposób wytwarzania kefiru z użyciem enzymu transglutaminaza.

Autorami opracowania patentowego są pracownicy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr inż. Maria Baranowska, dr inż. Krzysztof Bohdziewicz, prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski, prof. dr hab. inż. Władysław Chojnowski.
Wynalazki dotyczące produkcji jogurtu i twarogów z zastosowaniem enzymu transglutaminaza są w trakcie procedowania i szybko zmierzają ku końcowi.
Firma PMT Trading Sp. z o.o. sprzedając zakładom mleczarskim preparaty SAPROVIA T, SAPROVIA Y i SAPROVIA Forte udziela im automatycznie licencji do stosowania zastrzeżonych patentami technologii.