Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Nowe patenty PMT Trading Sp. z o.o. i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Źródło: PMT Trading   Dodano: 2014-07-14 06:22:55

Nabiera tempa proces uzyskiwania praw patentowych do produkcji wyrobów mleczarskich z użyciem enzymu transglutaminaza zgłoszony w 2010 roku wspólnie przez PMT Trading Sp. z o.o. w Łodzi i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Urząd Patentowy RP w dniu 23 maja 2014 r. udzielił patentu na sposób wytwarzania kefiru z użyciem enzymu transglutaminaza.

Autorami opracowania patentowego są pracownicy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr inż. Maria Baranowska, dr inż. Krzysztof Bohdziewicz, prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski, prof. dr hab. inż. Władysław Chojnowski.
Wynalazki dotyczące produkcji jogurtu i twarogów z zastosowaniem enzymu transglutaminaza są w trakcie procedowania i szybko zmierzają ku końcowi.
Firma PMT Trading Sp. z o.o. sprzedając zakładom mleczarskim preparaty SAPROVIA T, SAPROVIA Y i SAPROVIA Forte udziela im automatycznie licencji do stosowania zastrzeżonych patentami technologii.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25