1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM): Rok dynamicznego rozwoju w Chojnicach

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Monika Czaplicka

O niemal 70% wzrosła od sierpnia ilość surowca przerabianego miesięcznie w mleczarni
w Chojnicach. Wartość inwestycji przeprowadzonych od momentu połączenia ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek wyniosła ponad 5 mln zł. Plany na lata 2014-2015 są jeszcze ambitniejsze, nakłady na unowocześnienie i rozbudowę zakładu sięgają 21 mln zł. Rolnicy za dostarczane mleko dostają zapłatę zdecydowanie wyższą niż przed połączeniem.

Coraz większe problemy finansowe i słaba pozycja na rynku to główne powody, dla których rok temu członkowie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chojnicach zdecydowali się na przyłączenie do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. Decyzja nie była łatwa, bowiem oznaczała rezygnację nie tylko z samodzielności, ale także z wytwarzania części produktów – Spomlek koncentruje się bowiem na produkcji serów dojrzewających (popularnie nazywanych „żółtymi”).
– Rozpoczynając rozmowy o przyłączeniu, nie ukrywaliśmy, że na chojnicką mleczarnię mamy swój pomysł. Obserwując jej wcześniejszą działalność stwierdziliśmy, że będzie świetnie wpisywać się w naszą strategię budowy silnej grupy serowarskiej. Jednak konieczna była poprawa jej wydajności, co wiązało się z wycofaniem się z mało opłacalnej na niewielką skalę produkcji galanterii mlecznej. Członkowie OSM, widząc m.in. jak funkcjonują inne zakłady Spomleku uznali, że przyszłość ich mleczarni to specjalizacja, tym bardziej, że już wcześniej najwięcej pochwał zbierał wytwarzany w niej ser salami – przypomina Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek.
Potwierdzenie tych słów widać po niespełna roku we wskaźnikach opisujących działalność zakładu.
W sierpniu przerobił on 2,88 mln litrów mleka, a w maju już 4,85 mln litrów. To wzrost o blisko 70% w ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy. W momencie połączenia na jednego pracownika przypadało 25 tys. litrów przetworzonego surowca, w maju już 44 tys. litrów (wzrost o 76 proc.). Znacząco poprawiła się też jakość powstających w Chojnicach serów. Zakład przed kilkoma tygodniami pomyślnie przeszedł audyt i otrzymał certyfikat BRC. Otwiera on drogę na półki większości sieci handlowych oraz na rynki eksportowe, np. do Wielkiej Brytanii.
– Wzrost wydajności nie oznacza ani istotnego zwiększenia obciążenia pracą, ani zwolnień pracowników. Dzięki usprawnieniu procesów produkcyjnych, częściowej wymianie sprzętu, dobrej współpracy z zakładem Spomleku w podelbląskich Młynarach oraz koncentracji na produkcji serów, udało się lepiej wykorzystać posiadane zasoby i zaktywizować ukryte rezerwy – mówi Damian Kożuch, dyrektor Oddziału Chojnice.
Na tym jednak spółdzielnia z centralą w Radzyniu Podlaskim nie zamierza poprzestawać. W latach 2014-2015 zainwestuje w Chojnicach 21 mln zł. Najważniejsze projekty to: całkowicie nowa automatyczna linia do produkcji serów dojrzewających warta blisko 4 mln euro, zestaw nowych kotłów serowarskich, maszyna do próżniowego pakowania serów oraz urządzenia do obróbki surowca i półproduktów (śmietanki, płynnej serwatki).
Rozwój zakładu to nie jedyne korzyści dla spółdzielców z Chojnic. Zdecydowanie poprawiła się także sytuacja rolników – producentów mleka. Za dostarczany surowiec otrzymują zapłatę zdecydowanie wyższą niż przed połączeniem.
Dobrą prognozę dla chojnickiej mleczarni stanowią też osiągnięcia SM Spomlek w ostatnich kilku latach. Od czasu zmiany strategii i władz w 2008 r., radzyńska spółdzielnia nieustannie zwiększa skalę swojej działalności i umacnia rynkową pozycję. Jest niekwestionowanym liderem w segmencie polskich serów szlachetnych (długodojrzewające marki „Old Poland”, stanowiące najdoskonalsze osiągnięcie serowarów w Polsce, oraz nawiązujące do tradycji „Sery z Radzynia Podlaskiego”), zajmuje też pozycję największego producenta serów salami, w czym pomogło przyłączenie mleczarni w Chojnicach.
– W ciągu kilku lat zamierzamy zostać największym polskim producentem serów dojrzewających. Chcemy to osiągnąć zarówno poprzez przyłączenia innych spółdzielni, jak i rozwój organiczny. Chojnice są doskonałym przykładem na to, jak rozumiemy konsolidację: w momencie połączenia znamy już potrzeby inwestycyjne zakładu i konsekwentnie je zaspokajamy. Tak było w każdej dotychczas przyłączanej przez Spomlek mleczarni i tak będzie w każdej kolejnej. Jednocześnie dbamy
o to, aby naszym dostawcom płacić za mleko adekwatnie do jego jakości oraz naszej pozycji na rynku – zapewnia prezes Edward Bajko.
Swoją obecność w Chojnicach Spomlek zaznaczył nie tylko poprzez rozwój zakładu i zapewnienie lepszych warunków rolnikom. Spółdzielnia aktywnie uczestniczy w życiu lokalnej społeczności. Z jej wsparcia korzystają m.in. MKS Chojniczanka i Chojnicki Klub Żeglarski. O dofinansowanie w ramach programu grantowego „Spomlek – Działaj z Pasją” mogą ubiegać się wszystkie organizacje i osoby, które podejmują inicjatywy służące integracji i aktywizacji mieszkańców regionu.