1. Aktualności
  2. Polska

Zentis Polska: Produkty z wsadami warzywnymi mają trzy ważne atuty

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

– Produkty mleczarskie z dodatkiem warzyw są doskonałym uzupełnieniem mleczarskich produktów słodkich – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Alicja Strus, Dział Marketingu w Zentis Polska. Podążając za wciąż aktualnymi trendami mleczarskimi: „Health” – produkt, który pomaga poczuć się i wyglądać dobrze, „Convenience” – produkt wygodny, gotowy do zjedzenia, „Pleasure” – produkt sprawiający przyjemność, cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów.


– Pierwsze produkty mleczarskie z warzywnymi i ziołowymi dodatkami Zentis pojawiły się na rynku polskim w 2004 roku i spotkały się z dużym zainteresowaniem. Wdrożone wówczas smaki: papryka-ogórek-cebula, ogórek-koperek, czosnek, chrzan nadal są na rynku. Kolejne lata, to dalszy rozwój i kolejne wdrożenia produktów mleczarskich z dodatkami warzywnymi i ziołowymi – począwszy od tradycyjnych jednosmaków np. szczypior, po złożone połączenia smakowe np. papryka z pietruszką, czosnkiem, szczypiorem i przyprawami – opowiada Alicja Strus.
– Obecnie nasze dodatki warzywne i pikantne znajdują szerokie zastosowanie w mleczarstwie. Popularne aplikacje to: serki homogenizowane, sery do smarowania, twarogi, mleczne napoje fermentowane - jogurt, kefir, maślanka, ajran, produkty na bazie jogurtu, śmietan, dipy na bazie śmietany, sery twarde i półtwarde, sery topione, masła smakowe – wylicza nasza rozmówczyni.
– Posiadamy bardzo bogatą ofertę dodatków warzywnych i pikantnych. Wśród najbardziej popularnych smaków wymienić należy: tzatziki, szczypiorek, czosnek, rzodkiew, rzodkiewka, zioła, pomidor-papryka chili, cebula, oregano-bazylia, czosnek, chrzan, ogórek-koper, czerwona cebula, pomidory-oliwki-zioła, oliwki z pomidorami, chłodnik z burakami, czosnek-cebula, ogórek-papryka-cebula, grzyby-pieczarka, ogórek-pomidor-papryka, zielone oliwki, czarne oliwki, pieczarki, borowiki, chili, grzyby kurki, suszonych pomidorów z ziołami, bazylia-pomidory, pomidory-oliwki – podsumowuje Alicja Strus.