Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mlecz Wolsztyn: Alternatywa dla produktów spożywanych latem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2014-06-17 09:21:01

© lacpol

– Grupa Lacpol w swojej ofercie asortymentowej posiada dużą gamę produktów fermentowanych, szczególnie tych, których rodowód pochodzi z innych kręgów kulturowych. Produkty te coraz częściej goszczą na naszych stołach, zwłaszcza w letnim okresie grillowania – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Tomasz Barski, Wicepres Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol).
– Najbardziej popularnymi spośród nich są napoje mleczne, które idealnie gaszą pragnienie oraz stanowią wyśmienite uzupełnienie dań mięsnych. W naszej ofercie posiadamy aż trzy napoje tego typu – Ayran (napój turecki), Tarator (chłodnik bułgarski) oraz Raitę (chłodnik indyjski) spod marki Mlecznych Smaków Świata, wszystkie o gramaturze 200 g.

– Ayran to orzeźwiający lekko słonawy napój, który na naszym rynku zyskuję coraz większą rzeszę smakoszy. Najlepiej smakuje silnie schłodzony, z dodatkiem świeżej mięty. Można go serwować na sposób turecki, czyli jako napój do dań mięsnych.
– Tarator z kolei to danie charakterystyczne dla kuchni bułgarskiej. Jest to orzeźwiający chłodnik ze świeżego ogórka, kopru, czosnku i soli z dodatkiem orzecha włoskiego, którego wielu konsumentów ceni za oryginalny, ciekawy smak. Taratora można podawać również do dań z grilla lub potraktować jako samoistną przystawkę.
– Nowością w naszej ofercie jest Raita, będąca wyśmienitym, pikantnym chłodnikiem kuchni indyjskiej przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego z bogatą mieszanką przypraw i warzyw, takich jak kmin rzymski, pieprz Cayenne, ogórek, czosnek i mięta. Raitę najlepiej podawać na chłodno, jako przystawkę do potraw ostrych i pikantnych zwłaszcza grillowanych.
Nasze produkty fermentowane adresujemy zarówno do klientów indywidualnych, jak również do klientów B2B, zwłaszcza z segmentu HoReCa. Naszym zdaniem produkty tego typu będą zyskiwać na popularności, ponieważ stanowią ciekawą i smaczną alternatywę dla innych produktów spożywanych latem – podsumowuje Tomasz Barski, Wicepres Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25