Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kuchnia: Zdrowo i pysznie – sałatka winogronowa z „Kamiennogórskim serem pleśniowym”

Źródło: Sfera PR   Dodano: 2014-04-30 11:10:42

Sfera PR

Wiosna inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Po zimnie warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego więcej sałatek. Aby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Zyskamy danie bogate w wartości odżywcze, które doda energii i będzie rozkoszą dla podniebienia. To świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis!

-Niegdyś ser pleśniowy traktowany był jako przysmak na wyjątkowe okazje, teraz coraz częściej stosowany jest jako dodatek do różnego rodzaju dań: sałatek, kanapek czy makaronów. Doskonale współgra ze smakiem winogron i orzechów. Jednak sery pleśniowe cenimy nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale też z racji bogatej zawartości wapnia i fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kamiennogórski ser pleśniowy to nasz sztandarowy produkt w ofercie. Powstaje z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego z terenów górzystych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych – wyjaśnia Ireneusz Żmijan ze Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry, pierwszego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce (pierwszą partię sera pleśniowego wyprodukowano w 1954 roku).
Przepis na sałatkę winogronową z Kamiennogórskim serem pleśniowym KaMos, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy
Potrzebne składniki:
- 200 g winogron zielonych
- 200 g winogron czerwonych
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
Sos:
- sok z jednej cytryny
- łyżka miodu
- 1 mała papryczka chilli
- 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
- szczypta kurkumy
Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią
kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.
Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca,
orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie
wymieszać.
Smacznego!!!

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25