1. Aktualności
  2. Świat

Indonezja: Fonterra odda do użytku nowy zakład

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

W obiekcie ulokowanym na zachodniej Jawie w Cikarang powstał pierwszy zakład w którym mieszane oraz pakowane będą produkty marek Anlene, Anmum and Anchor Boneeto. To największa inwestycja w regionie, która ma odpowiadać na ciągle rosnący popyt na produkty Fonterry.


Pascal De Petrini, Dyrektor Zarządzający Fonterra Asia Pacific, Middle East & Africa (APMEA) powołuje się na dane według których coroczne zapotrzebowanie na nabiał będzie rosło 5% rocznie do 2020 roku. Nowa inwestycja była konieczna, gdyż dotychczasowe instalacje pracowały już na „poziomie krytycznym”.
Zakład będzie przygotowywał 87 tys. opakowań dziennie tj. 12 tys. ton produktów proszkowych.
Współpraca między Indonezją i Fonterrą ma 30-letnia tradycję. Jak podaje Fonterra, Indonezyjczycy konsumują 11 litrów mleka per capita. Produkty firmy są dostępne w 60 tys. indonezyjskich placówek handlowych.