Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Rusza program edukacyjny wspierany przez Carrefour

Źródło: Carrefour   Dodano: 2014-03-26 09:35:51

Zdrowe = smaczne, pomysłowe i z regionu! Ruszył program edukacyjny o zdrowym żywieniu kierowany do uczniów małopolskich szkół. Uczniowie z Krakowa i regionu będą mieli za zadanie przeprowadzenie własnych inicjatyw zmieniających ich codzienne nawyki żywieniowe. Najlepsze projekty otrzymają dofinansowanie w kwocie 2 500 PLN każdy.Program „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”, realizowany jest ze środków międzynarodowej Fundacji Carrefour w kwocie 50 000 euro, jako wspólne przedsięwzięcie Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa. Jego celem jest edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych. W projekcie weźmie udział ponad 1 000 uczniów z 53 szkół podstawowych i gimnazjów z całej Małopolski.

Uczniowie, których szkoły wezmą udział w projekcie, zgłębią tajniki zdrowego żywienia, a także dowiedzą się, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe produkty i na co zwracać uwagę tworząc swój codzienny jadłospis. Będą mieli także okazję przekonać się, w jaki sposób produkowana jest żywność i jak zapobiegać marnotrawstwu pożywienia.– Chcemy propagować zdrowsze żywienie i zdrowszy styl życia w szkołach poprzez angażowanie młodzieży w świadome współdecydowanie o żywności i żywieniu w swojej szkole. Zakazy i nakazy w tej materii są mało skuteczne – tłumaczy Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Współpracując ze szkołami od lat, wiemy, że jest mnóstwo kreatywnych inicjatyw uczniowskich w Polsce na rzecz ochrony środowiska. Poprzez program „Zdrowe Jedzenie w Mojej Szkole” chcemy wyzwolić i ukierunkować kreatywność, inicjatywę i przedsiębiorczość młodzieży na rozwiązywanie problemów z żywnością w szkołach - dodaje.Realizacja programu rozpocznie się od warsztatów dla uczniów ze wszystkich partycypujących szkół, które odbędą się w dniach 26-27 marca w Krakowie. W każdej szkole powstaje eko-zespół czyli grupa młodzieży współpracująca z nauczycielem – koordynatorem, która ma za zadanie określenie, czym jest zdrowa żywność, w jaki sposób się odżywać, aby utrzymać organizm w dobrej formie. Uczestniczący w warsztatach będą także mieli okazję zdiagnozować, jak obecnie wygląda ich odżywianie w szkołach, aby na tej podstawie zaplanować działania, które poprawią sytuację.Na potrzeby projektu został przygotowany poradnik dla uczniów oraz nauczycieli, nad której zawartością merytoryczną czuwali eksperci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Małopolskiej Izby Rolniczej, Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i Carrefour Polska. Wraz ze startem programu, rusza dedykowana strona internetowa – www.zdrowejedzenie.ekoszkola.plW ramach programu uczniowie otrzymają zadanie przeprowadzenia inicjatyw, które będą miały na celu poprawę funkcjonowania szkolnych stołówek, przyszkolnych ogródków oraz sklepików szkolnych i w korzystny sposób wpłyną na zmianę zwyczajów żywieniowych uczniów w szkołach. W realizacji działań uczniów będą wspierać także lokalni animatorzy oraz Fundacja Partnerstwo dla Środowiska. W projekt zaangażowani będą także dyrektorzy i pracownicy krakowskich hipermarketów Carrefour.Uczniowie odwiedzą też małopolskich rolników i producentów produktów spożywczych w ramach wizyt studyjnych. Jednym z celów programu jest zachęcenie do korzystania z bogactwa regionalnych produktów i smaków oraz promocja lokalnych produktów i przedsiębiorczości.15 najciekawszych projektów uczniowskich otrzyma dofinansowanie zagwarantowane przez międzynarodową Fundację Carrefour w wysokości 2 500 PLN każda. W czasie programu przeprowadzony zostanie także konkurs dla nauczycieli, a najbardziej zaangażowani otrzymają nagrody pieniężne: 5 nagród po 2 000 PLN. W czerwcu kapituła złożona z ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska wybierze zwycięzców programu.– „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”, to projekt będący realizacją polityki społecznego zaangażowania firmy Carrefour, która od wielu lat działa na rzecz promocji zdrowego trybu życia – mówi Robert Noceń, członek zarządu, Dyrektor ds. Hipermarketów Carrefour Polska. Carrefour wspiera wartościowe projekty i inicjatywy ukierunkowane na edukację z zakresie żywienia i dożywiania oraz chce promować lokalne produkty i producentów. Carrefour to partner dla lokalnej społeczności w wielu wymiarach, jako firma odpowiedzialna społecznie chcemy nie tylko wspierać potrzebujących, ale także angażować się w zmianę nawyków żywieniowych wśród uczniów i wpływać na rozwój lokalnej gospodarki – dodaje Robert Noceń.Edukacyjna rola projektu „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” ma istotne znaczenie w świetle badań przeprowadzonych przez Raport Instytutu Żywności i Żywienia (2013). Z badań wynika, że co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły, a najchętniej kupowane w szkolnych sklepikach są słodycze (26% uczniów) oraz słodkie napoje (20% uczniów sięga po nie). Te dane wskazują na istotna potrzebę zmian w nawykach żywieniowych już u najmłodszych.Uświadamianie na temat sposobów zdrowego żywienia stanowi jeden filar programu. Drugim z nich jest edukacja najmłodszych w obszarze świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych, a także promowanie rolników oraz lokalnych producentów żywności. Współpraca z coraz większym gronem producentów regionalnych stanowi istotny aspekt w działalności Carrefour. Daje ona szansę na rozwój małym i średnim przedsiębiorcom, zapewniając duży rynek zbytu, a tym samym przyczynia się do wspierania rozwoju gospodarczego w Polsce. Fundacja Partnerstwo dla Środowisko także aktywnie wspiera lokalnych dostawców – m.in. w ramach inicjatywy Produkt Lokalny z Małopolski – organizuje system wsparcia dla rolników i małych wytwórców w celu zwiększenia dostępności lokalnej żywności wysokiej jakości.Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie : www.zdrowejedzenie.ekoszkola.plGrupa Carrefour Carrefour jest pionierem i liderem wielkiej dystrybucji, który od ponad 50 lat wyznacza standardy na światowych rynkach handlu. Od wielu lat Carrefour jest numerem 1 wielkiej dystrybucji w Europie i jednym z największych detalistów na świecie.O Carrefour PolskaCarrefour Polska swój pierwszy hipermarket otworzył w 1997 roku w Łodzi. Obecnie, pod szyldem Carrefour w Polsce działa ponad 600 sklepów w różnych formatach, są to: hiper- i supermarkety oraz sklepy franczyzowe: mini-market i convenience. Carrefour jest także właścicielem i zarządcą centrów handlowych, skupionych w dużych i średnich miastach. Ofertę handlową naszych sklepów uzupełniają stacje paliw. Dążąc do podniesienia jakości życia klientów i konsumentów, Carrefour Polska realizuje strategię odpowiedzialnego biznesu, która zakłada harmonijny rozwój, w trzech dziedzinach równocześnie: na rzecz gospodarki, społeczeństwa i środowiska.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-05-13) Carrefour z e-sklepem w Krakowie
(2019-03-22) Carrefour i Google będą blisko współpracować również w Polsce
(2019-02-15) Carrefour testuje nowe pomysły

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25