Nowa Zelandia: Fonterra inwestuje 32 mln USD
Wydatek dotyczy powiększenia mocy produkcyjnych w zakresie konfekcjonowania serów podpuszczkowych w Collingwood Street w Eltham (Taranaki). Wyroby te są używane do produkcji hamburgerów i kanapek. Prace inwestycyjne rozpoczną się już bliskie rozpoczęcia, a zostaną zakończone w 2015 roku.
René Dedoncker, Dyrektor Działu Foodservice we Fonterra mówi wprost: - Nasz biznes foodservice wzrósł o 9% w ciągu 3 lat, a sama zyskowność wzrosła 11% w ciągu tego okresu. W samych tylko Chinach foodservice Fonterry wzrósł dwucyfrowo (dla porównania ten segment rynku chińskiego wzrósł o 28%). Wysoka dynamika utrzymuje się także w Australii, innych krajach Azji i Bliskim Wschodzie.
Kategoria foodservice obejmuje restauracje, piekarnie, kawiarnie, hotele, linie lotnicze.