1. Aktualności
  2. Polska

Sudowia (SM): Nowa linia serowarska zwiększa moce o 50%

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Dzięki uruchomieniu w dniu 29 listopada 2013 roku nowej linii produkcyjnej, możliwości przetwórcze wzrosną z 240 tys. litrów rocznie do 360 tys. litrów. Zainstalowana linia produkcyjna pochodzi z firmy Tetra Pak, a do przygotowania serów wykorzystywane będą szczepionki firmy CSK Food Enrichment. Kwota inwestycji nie została ujawniona.
Więcej w wywiadzie w sekcji filmowej Forum Mleczarskiego.


Wyróżnikiem linii jest to, że na jednej instalacji mogą powstawać dwa różne typy serów: typu holenderskiego i typu parmezan. Dziś mleczarnia Sudowia (SM) wytwarza przede wszystkim sery twarde: 95% surowca kierowane jest na produkcję serów, reszta – na mleko UHT.
Prezes Zarządu Bożena Dobrzyń zapytana o ocenę roku 2013 – odpowiada – bardzo dobry.