1. Aktualności
  2. Polska

Masmal Dairy: Rynkowi sera daleko do apogeum spożycia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

– Spożycie serów żółtych rośnie z roku na rok – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Handel, Szymon Rybczyński, Prezes Zarządu w Masmal Dairy. – Polsce daleko jeszcze do apogeum – podkreśla nasz rozmówca. Prezes firmy Masmal Dairy zwraca uwagę na bardziej dynamiczny rozwój produktów dla profesjonalistów, choć ta sprzedaż obarczona jest niższą marżą – wskazuje Prezes Rybczyński.
Według Forum Mleczarskiego rynek serów żółtych w Polsce podlega coraz większemu rozchwianiu. Firmy mleczarskie – o czym informujemy od września – dysponują minimalnymi zapasami serów, a czasem sprzedają jeszcze nie wyprodukowany ser na miesiąc w przód. To samo dotyczy serwatki. Duży popyt wynika z rosnącego popytu azjatyckiego, który usypia konkurencyjność na rynku krajowym. Tlo przekłada się na niski stok produktów na rynku oraz na twardsze negocjacje z sieciami handlowymi, które podnoszą ceny na asortyment mleczarski począwszy od mleka, a kończąc na serach twardych.