1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra rozbuduje zakład wytwarzający mozzarellę

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Zakład w Clandeboye zostanie rozbudowany kosztem 72 mln USD i będzie produkował na potrzeby sektora foodservice. Zakład podwoi moce produkcyjne i będzie współpracował z odbiorcami tartej mozzarelli w wersji IQF (do dań gotowych).

Zwiększy to moce Fonterry w Nowej Zelandii do 50 tys. ton rocznie i umożliwi zaopatrywanie sieci fast-foodów i restauracji. Metoda produkcji opatentowana przez Centrum Badań i Rozwoju Fonterry umożliwia produkcję mozzarelli z mleka w ciągu jednego dnia.
Dyrektor Działu Foodservice we Fonterra, René Dedoncker mówi, że azjatycki rynek foodservice wzrośnie do 2016 roku o 13% i wynika to z gwałtownego wzrostu liczby sieciowych pizzerii w Chinach oraz przejmowania europejskich i amerykańskich nawyków żywieniowych przez tamtejszych konsumentów.