1. Aktualności
  2. Polska

Czarnków (OSM): Produkty regionalne cieszą się rosnącym zainteresowaniem

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© czarnków (osm)

– Produkty regionalne to bardzo czuła i uzależniona terytorialnie grupa nabiałowa. Należy wyczuć do którego momentu można rozwijać tę grupę i na jakim terenie, co jest niełatwe – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Marek Wojciechowski, Dział Marketingu w Czarnków (OSM). – Handlowcy spoza regionu, w którym jakiś produkt jest znany głównie regionalnie, argumentują niechęć do jego sprzedaży tym, że jest on nieznany na ich terenie i nowe produkty nie znajdują miejsca na półce jak to było kiedyś.

– Jednak dzisiaj ludzie migrują w ramach kraju i produkty regionalne rozprzestrzeniają się wraz z nimi - wskazuje nasz rozmówca. – Przykładem rozwoju produktu kiedyś regionalnego, a dzisiaj obecnego w coraz większej części kraju jest wytwarzany także przez Czarnków (OSM) Wielkopolski Ser Smażony, który posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Produkt ten dzięki promocji produktów regionalnych w ramach programów unijnych ma pole do rozwoju na terenie całego kraju. Polskie produkty regionalne dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wytwarzaniu ich w sposób tradycyjny, znajdują sobie coraz liczniejsze rzesze konsumentów nawet jeśli nie są z danego regionu. Odbiorca jest świadom, że dostaje coś smacznego i zdrowego – podsumowuje Marek Wojciechowski z mleczarni w Czarnkowie.