1. Aktualności
  2. Polska

Kuchnia: Wpadła gruszka do fartuszka… na zdrowie

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Janusz Górski
© fotolia

Nie ma lepszego sposobu na jesienne zmęczenie, senność i wzmożony apetyt niż wykwintny deser. Przygotowany z gruszką i z żółtym serem, poprawi humor i dostarczy niezwykłych doznań smakowych. Ponadto ta słodko-cierpka i efektowna przegryzka jest łatwa w przygotowaniu – będzie świetną propozycją na długi jesienny wieczór.
Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty zmieniającej się aury. Przecież nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze czy ulubione przekąski. Przygotowując je pamiętajmy, aby zawierały składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.


Gruszka i ser żółty – idealne na jesienną słotę
– Świetnym pomysłem, który wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie jest deser łączący gruszki z serem żółtym. Podane razem dostarczą ciekawych doznań smakowych, a przede wszystkim niezbędnych jesienią składników mineralnych – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Gruszki zawierają witaminę C, miedź oraz potas i fosfor, które wpływają na poprawę odporności organizmu. Natomiast dobrej jakości sery dojrzewające posiadają witaminy z grupy B i D, a także mające działanie antydepresyjne chrom, magnez i tryptofan, biorący udział w wytwarzaniu serotoniny - zwanej hormonem szczęścia – dodaje Ewa Polińska.

Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą:
Skład:
- świeże, twarde gruszki
- ser żółty Aldamer MSM Mońki
- kilka kostek ciemnej czekolady
Wykonanie:
Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser można podać z czerwonym winem.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.