1. Aktualności
  2. Polska

Zakończyły się Targi Smaki Regionów (21-24 września 2013)

Źródło: MTP
Autor: Janusz Górski
© mtp
© mtp

Zakończyły się Targi Smaki Regionów 2013 będące największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Ta edycja była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i zwiedzających. Targową ekspozycję po raz pierwszy współtworzyły wszystkie polskie województwa, a liczba zwiedzających przekroczyła 25 tysięcy! Po raz pierwszy na terenie targów uruchomiono także Scenę Kulinarną, na której trwały pokazy gotowania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Organizatorami targów są Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.


Dla smakoszy i profesjonalistów
Na stoiskach poszczególnych województw prowadzona była degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż. Natura w czystej postaci podana w formie regionalnych doskonałości kulinarnych takich jak oscypki, gzik, rogale świętomarcińskie, bryndza podhalańska czy pierogi z soczewicy przez cztery dni przyciągały tłumy smakoszy zainteresowanych lokalnymi produktami. W swej idei Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Kupcy oraz restauratorzy, obecni na odbywających się w tym samym miejscu i czasie targach Polagra Food i Polagra Gastro, mogli na stoiskach Targów Smaki Regionów znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
„Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”
Do minipiekarenki zaaranżowanej na stoisku Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP ustawiały się kolejki najmłodszych zwiedzających. Każdy chciał choć przez chwilę pobawić się w piekarza. To właśnie tam pod okiem fachowców dzieci mogły własnoręcznie formować chałki, bułki i plecionki oraz dekorować ciasto chlebowe, a po wypieczeniu zabrać je ze sobą do domu. Taka zabawa miała zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza. Przedstawiciele stowarzyszenia opowiadali też o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a technolodzy żywności przekonywali do diety bogatej w ziarno zbóż. Ponadto zwiedzający zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” mogli poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto, czy kwas chlebowy.
Jeszcze dla dzieci
Ale to nie wszystkie atrakcje, na jakie mogli liczyć najmłodsi zwiedzający. Ogromnym powodzeniem cieszyły się również animacje, zabawy (piramida żywieniowa, quiz małego smakosza, makaronowa biżuteria, kiełbaski z balonów) oraz malowanie twarzy w owocowo-warzywne wzory.
Najciekawsza promocja
Podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał trzy puchary oraz dwa wyróżnienia za \"Najlepszą promocję na Targach Smaki Regionów\". Puchary otrzymało Województwo Zachodniopomorskie oraz Województwo Małopolskie, a nagrodę główną Województwo Wielkopolskie. Natomiast wyróżnienia trafiły do Województwa Opolskiego i Województwa Pomorskiego.
Kulinarne „Perły”
Laureatom XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozdano „Kulinarne Perły 2013”. Otrzymały je najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Z grona nominowanych 60 produktów z 15 regionów kapituła krajowa konkursu przyznała 35 „Pereł 2013” W części gastronomicznej statuetką „Perła 2013” nagrodzono 14 dań. Organizatorem konkursu na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a finały regionalne organizują urzędy marszałkowskie.

Medal Targów SMAKI REGIONÓW”.
Przyznano także dziesięć medali Targów SMAKI REGIONÓW. Otrzymały je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniało będzie m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez produkt zgłoszony do konkursu.
Najważniejsze miejsce promujące polską tradycyjną żywność
Targi otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali także: Dariusz Młotkiewicz - Sekretarz Stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Zofia Szalczyk - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, marszałkowie i członkowie zarządów poszczególnych województw, a także przedstawiciele organizatorów Targów Smaki Regionów: Bogdan Ciepielewski – dyrektor Biura Związku Województw RP, Igor Hutnikiewicz – przewodniczący Komisji Żywności Związku Województw RP oraz Andrzej Byrt – prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich.
W imieniu Prezydenta RP - Bronisława Komorowskiego uczestników targów powitał zastępca szefa jego kancelarii - Dariusz Młotkiewicz. Minister Rolnictwa w swoim powitanym przemówieniu powiedział, że Poznań jest najważniejszym miejscem promującym polską żywność, a szczególnie żywność tradycyjną i regionalną. Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich - Andrzej Byrt mówił, że Targi Smaki Regionów, będące dobrem Rzeczypospolitej, obrazują jak wielka jest siła smaku polskiej cywilizacji kulinarnej. Zarówno on, jak i Marek Woźniak - Marszałek Województwa Wielkopolskiego, a jednocześnie wiceprezes Związku Województw RP, podkreślali, że w tym roku po raz pierwszy ekspozycję targową współtworzą wszystkie polskie województwa i dziękowali za to obecnym na otwarciu marszałkom. Ponadto Marek Woźniak mówił, że w kolejnych latach do udziału w targach poszczególne województwa będą zapraszać swoje zaprzyjaźnione regiony partnerskie z obszaru Unii Europejskiej.
Następna edycja Targów Smaki Regionów odbędzie się w dniach: 27-30 września 2014 roku.