1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra: Największa proszkownia świata uruchomiona

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fonterra

Proszkownia nr 2 w zakładzie w Darfield rozpoczęła produkcję – donosi Fonterra. Pierwsze, wyprodukowane tu partie mleka w proszku są już zakontraktowane i trafią do Chin, na Bliski Wschód i do płd.-wsch. Azji, łącznie do 20 krajów. Dyrektor Logistyki w firmie, Robert Spurway potwierdza, że zakład będzie pracował 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu. Każdego dnia wyprodukuje 700 ton mleka w proszku, tj. ekwiwalent 45 kontenerów do przewozów oceanicznych. Do pobliskiego portu worki z mlekiem w proszku trafi specjalnym łącznikiem kolejowym, o którym pisaliśmy już na naszych łamach.


– Popyt na produkty pochodzenia mlecznego na całym świecie, a zwłaszcza na pełnotłuste mleko w proszku jest wciąż silny. Nowa, rozbudowana proszkownia zapewni nam możliwość odpowiedzi na ten popyt. Zakład pełni także ważną rolę w strategii Fonterry optymalizacji działania w Nowej Zelandii.
Mleko wykorzystywane w proszkowni w Darfield pochodzi z gospodarstw rolnych położonych w promieniu 65 km od zakładu. W ostatnich trzech latach na projekt proszkowni wydano pół miliarda USD.