1. Aktualności
  2. Polska

Polska w czołówce krajów najbardziej otyłych dzieci

Źródło: PIM
Autor: Janusz Górski

Instytuty badawcze alarmują – otyłość wśród dzieci na świecie przybiera już wymiar epidemii. Niestety Polska zajmuje niechlubne pierwsze miejsce pośród krajów o największej skali problemu pośród jedenastolatków. Rozwiązania od lat są proste i niezmienne – odpowiednia dieta stanowi klucz do sukcesu, który w tym przypadku oznacza najcenniejszą wartość, czyli zdrowie.


Liczby mówią same za siebie
W Europejskim Regionie WHO nadwaga jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym wieku dziecięcego. Obecnie około 20% dzieci ma nadmierną masę ciała, a jedna trzecia z nich to dzieci otyłe. Komisja Europejska powołała specjalny program EPODE. Jego eksperci przewidują, że liczba dzieci z nadwagą i otyłością w Europie będzie wzrastać o ponad milion rocznie (z czego ponad 300 tys. dotknie otyłość). Podobnie niepokojących danych dostarcza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wg której aż 29% polskich jedenastolatków ma nadwagę, co daje Polsce niechlubne pierwsze miejsce w tej kategorii wiekowej. WHO informuje, że dzieci w sposób szczególny są zagrożone otyłością.
Dieta, dieta i jeszcze raz dieta…
Dzieci w wieku szkolnym znajdują się w okresie wzrostu i dojrzewania, w którym wszelkie terapie odchudzające skierowane do osób dorosłych, nie są oczywiście wskazane. Jednak kluczem do zdrowia jest zmiana nieprawidłowej diety na pełnowartościową. Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia opracowała zasady zdrowego żywienia w postaci Dziesięciorga Przykazań Zdrowotnych, które opisują najważniejsze składniki wartościowej diety. Ważne jest, aby zachowywać różnorodność diety. Podstawę codziennej diety powinny stanowić owoce i warzywa. Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe. Tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi. Nie wolno zapominać o rybach oraz nasionach roślin strączkowych, a tłuste mięso czerwone zastępować raczej drobiowym. Dobrze jest ograniczyć spożycie cukru oraz soli oraz codziennie wypijać około dwóch litrów wody. Bardzo ważne jest, aby codziennie spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka czy sery. Produkty te zajmują niezwykle ważną pozycję również w rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia piramidzie żywienia. Jest to tym bardziej istotne w diecie dzieci, które są w okresie, w którym budują siłę swoich kości oraz zębów na całe życie, przy czym bezcenną rolę pełni łatwo przyswajalny wapń znajdujący się w tych produktach.
Wartość energetyczna mleka wynosi od 50 do 70 kcal/100ml i zależy od zawartości w nim tłuszczu (3,2% do 0,5%). Jest produktem stosunkowo niskokalorycznym a jednocześnie wysokobiałkowym – mówi prof. Janina Piotrowska-Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. – Mleko nie zawiera tzw. „pustych kalorii”, więc nie zwiększa ryzyka nadwagi i otyłości, pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Wykazuje wysoką gęstość żywieniową, to znaczy ma dużo składników odżywczych w stosunku do ilości dostarczanej energii.
…a także aktywność fizyczna
Polska zajęła 34. miejsce w rankingu trzynastolatków, które uprawiają sporty. Ograniczenie czasu spędzanego przed telewizorem czy komputerem na rzecz aktywnego wypoczynku, sportów i spędzania wolnego czasu na dworze jest zalecane przez ekspertów w stopniu równym jak prawidłowa dieta. Już od roku prowadzona jest w Polsce kampania „Mam kota na punkcie mleka”, która nie tylko edukuje dzieci i rodziców o walorach odżywczych mleka i produktów mlecznych, ale też zachęca do aktywności fizycznej oraz uświadamia jak dbać o swoją dietę i prawidłowe odżywianie. Więcej informacji znajduje się na stronie www.mamkotanapunkciemleka.pl.
Mam kota na punkcie mleka
Kampania edukacyjna skierowana głównie do dzieci w wieku 8-13 lat, ale także ich rodziców, opiekunów oraz nauczycieli. Program prowadzony jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. W pierwszym z trzech lat kampanii do programu włączyło się już ok. 70 000 dzieci z ok. 700 szkół z całego kraju. Kampania współfinansowana jest z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczpospolitej Polskiej oraz Funduszu Promocji Mleka.
Polska Izba Mleka
Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących, liczy ponad 70 członków. W gronie podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa w Polsce, jak i zagranicą.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego.