Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Kosztowna wpadka Fonterry

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2013-08-06 00:58:43

Zakład Hautapu wytwarzający WPC80 (koncentrat białka serwatkowego) ma poważny problem. Szczepy Clostridium jakie tam znaleziono mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym. Nie ma informacji o żadnym zatruciu, ale informacja obiegła rynki Dalekiego Wschodu, a zwłaszcza Chiny i doprowadziła do szeregu spekulacji. Na rynkach Dalekiego Wschodu, gdzie bezpieczeństwo żywności jest tematem bardzo wrażliwym, ta wiadomość to próba dla reputacji Fonterry.

Fonterra zapewnia jednak, że bezpieczeństwo jest dla niej priorytetem i robi wszystko, aby wpadka nie zaszkodziła pozycji firmy na Dalekim Wschodzie. Firma ściśle współpracuje z nowozelandzkimi władzami. Żaden z zainfekowanych produktów nie był składnikiem produktów markowych Fonterra dla ludzi. Żaden taki produkt nie wydostał się na rynki konsumenckie ani w Azji, ani w Australii, ani Ameryce Łacińskiej, ani Nowej Zelandii czy Bliskiego Wschodu.
Zainfekowane produkty zostały sprzedane 8 odbiorcom, w tym firmie NZAgBiz, która zajmuje się produkcji paszy dla zwierząt.
Ważniejsze niż to, dokąd dotarło skażone WC80 jest to, kto mógł je kupić. A kupują je Chińczycy, Rosjanie, takie koncerny jak Danone, Coca-Cola i wiele innych firm. Chińczycy póki co nie podjęli kroków mających na celu wstrzymanie importu, ale intensywne kontrole na granicach już zostały wprowadzone. Rosja już ostrzegła o możliwym wstrzymaniu importu nowozelandzkich produktów.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25