1. Aktualności
  2. Świat

Wielka Brytania: Arla Foods zamyka zakład Ashby-de-la-Zouch

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
Zamknięcie zakładu w Ashby to skutek koncentracji produkcji mleka, © arla

Jako że Arla kończy wyposażanie zakładu Aylesbury Dairy, który będzie przetwarzał ponad milliard litrów mleka, zapadła decyzja o zamknięciu mleczarni i części dystrybucyjnej w Ashby-de-la-Zouch. Firma planuje zakończyć tu działalność w kwietniu 2014. Mleko przewożone będzie do innych zakładów grupy, w tym najprawdopodobniej do najbliższego Tuxbott&Tebbutt Creamery, a część dystrybucyjna zostanie wynajęta.


Lars Dalsgaard, odpowiedzialny w Arla UK za łańcuch dostaw mówi o maksymalizacji wykorzystania najlepiej doinwestowanych mleczarni. Perłą w koronie jest właśnie wykańczana megamleczarnia w Aylesbury, położona niedaleko Londynu.
Docelowo mleczarnia ta może przetwarzać 1,3 mld litrów mleka rocznie. Jej budowę rozpoczęto w 2010 roku. Co warte podkreślenia będzie to zakład o zerowej emisji CO2.
Arla UK skupuje 3,2 mld litrów mleka rocznie i zamierza zwiększyć skup o kolejne 500 mln litrów do 2017 roku. Obecnie firma posiada 19 mleczarni i centrów dystrybucji na terenie Wielkiej Brytanii.
Zamykana Ashby Dairy to mleczarnia założona we wczesnych latach 20. ubiegłego wieku. Stałą się częścią Arla po połączeniu Express Dairies z duńsko-szwedzkim gigantem.