1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra: Produkty w 100% bezpieczne, ale…

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Manadżerowie Fonterry mogą czuć się niekomfortowo. 17 maja 2013 roku Dyrektor Zarządzający na Sril Lance Leon Clement wypowiadał się pochwalnie na temat najwyższego poziomu bezpieczeństwa mleczarskich produktów nowozelandzkich. Była to odpowiedź na zapowiedź powtórnego przetestowania próbek mleka w proszku produkcji nowozelandzkiej. Fonterra zabiegała o ucięcie spekulacji po tym, jak rząd lankijski ocenił kwietniowe wyniki jako niejednoznaczne.


Fonterra argumentowała, że niezależne laboratoria takie jak Cawthron Institute i AsureQuality setki razy badały nowozelandzkie mleko w proszku i zawsze oceny laboratorium były korzystne dla Fonterry, a poziom zabronionych substancji (DCD) niższy 100-krotnie od zaleceń ujętych w normach Komisji Europejskiej.
Pięć dni po tym fakcie Fonterra ogłosiła wycofanie z rynku serów topionych Mainland Tasty 250 g, po tym jak okazało się, że folia, w którą pakowano pojedyncze plastry rozwarstwiała się i pozostawała na serze. Wycofanie dotyczy tylko produktów, które sprzedawano na Wyspie Północnej (płn. część kraju)