1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Sery typu Gouda najpopularniejsze na stoisku tradycyjnym

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Ekspozycje serów można uporządkować i uatrakcyjnić poprzez umieszczenie na półce regału specjalnie przygotowanych wkładek do lad chłodniczych. Takie wkładki zostały zaprojektowane oddzielnie dla każdej grupy asortymentowej. Sery warto dobrze eksponować w miejscu znajdującym uzasadnienie w oczach konsumentów i spełniające wymogi chłodnicze. Warto też planować zorganizowanie w sklepie promocji bądź degustacji – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.

– W kwietniu Hochland Polska wprowadził do swojej oferty nowe, wyjątkowe sery żółte Premium na wagę. Sery żółte to największa kategoria w rynku serów w Polsce – co trzeci kilogram sprzedawanego sera w Polsce to ser żółty. Sery żółte na wagę stanowią połowę kategorii serów żółtych i są niezwykle szybko rozwijającym się segmentem, a badania rynkowe pokazują, że sery żółte są najczęściej spożywanym rodzajem sera w Polsce – wskazuje Jacek Wyrzykiewicz.
– Jednym z najbardziej znanych serów typu holenderskich jest ser Gouda, Podlaski, Edamski Firma Hochland Polska ma w swojej ofercie wszystkie z nich. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się sery żółte Hochland Gouda w plasterkach, w praktycznych opakowaniach 150 g typu „otwórz – zamknij” w wariantach Gouda, Gouda wędzona i Gouda z ziołami. Sery Gouda produkowane przez Hochland swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi, konsystencji i najwyższej jakości. Nadal to sery Gouda są najpopularniejsze na stoisku tradycyjnym. Najwięcej serów żółtych Hochland w plasterkach sprzedaje się w supermarketach, których znaczenie dynamicznie rośnie, następnie w małych i średnich sklepach spożywczych, a najsłabiej w dużych sklepach spożywczych i kioskach – podsumowuje Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska.