1. Aktualności
  2. Świat

Francja: Granarolo przejmuje Codipal

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© fmh. Sery włoskie to rosnący segment we Francji

Przejęcie ma miejsce w 40-lecie firmy, a sprzedającym jest Compagnie du SAS Forum. Wartość transakcji nie została ujawniona. CIPF Codipal notuje roczne obroty w wysokości 105 mln € (za 2012 rok) i jest kopciuszkiem obok Granarolo, który jest jednym z największych graczy mleczarskich we Włoszech z pozycją lidera na rynku jogurtów i wysoko rozpoznawalnym producentem serów świeżych (obroty ok. 1,5 mld €).

Wraz z przejęciem firmy Granarolo uzyskuje dostęp do rynku serów włoskich we Francji, który szacowany jest na 300 mln €. Udział rynkowy Codipal to 20% w segmencie serów włoskich i oferuje takie produkty jak: grana padano, parmigiano reggiano, mozzarella di bufala, mozzarella, mascarpone i ricotta. Główne marki Codipal to Blue House. Firma produkuje również produkty pod marki własne. Sprzedaż serów włoskich Codipal rośnie w tempie kilku procent rocznie.
Zakłady przejmowanej spółki mieszczą się w Pais de Calais oraz Savoy.