Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Nowe skrobie do produktów z czystą etykietą

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2013-01-11 17:31:57

© ingredion
© ingredion

Grupa Ingredion wprowadza na rynek produkty uzupełniające ich gamę skrobi z czystą etykietą Novation® (bez symbolu E) – serię Novation Endura. Pierwszy produkt z tej nowej serii, który zostanie wprowadzony na rynek, to skrobia Novation Endura 0100, charakteryzująca się najwyższą i dotąd nieosiągalną tolerancją na proces oraz maksymalną stabilnością. Ta nowa seria skrobi z czystą etykietą umożliwi producentom tworzenie szerszej niż kiedykolwiek gamy atrakcyjnych, wolnych od konserwantów i naturalnych produktów, w tym deserów mlecznych, przetworów owocowych, sosów i dressingów.

Jako jedna z pierwszych nowości wprowadzonych przez grupę Ingredion, skrobia Novation Endura przesuwa granice w tworzeniu receptur z czystą etykietą i odzwierciedla zaangażowanie firmy w tworzenie pionierskich rozwiązań z zakresu składników. Skrobie Novation Endura są odporne na wyższe temperatury gotowania i siły ścinające, dzięki czemu oferują optymalną wydajność w szerszej liczbie zastosowań niż dotąd było to możliwe.
Skrobie Novation Endura mają szczególne zastosowanie w produktach mlecznych, które tradycyjnie były problematycznym obszarem przy tworzeniu receptur z czystą etykietą w związku z wysoką temperaturą procesu. Skrobie Novation Endura zapewniają również świetną stabilność w czasie całego okresu ważności produktu, nawet podczas cykli zamrażania/rozmrażania w trakcie przechowania. Neutralny kolor oraz właściwości teksturalne umożliwiają producentom żywności tworzenie szerszej gamy gęstych, lśniących produktów żywnościowych i napoi o apetycznej konsystencji, równocześnie zachowując czystą etykietę oraz zwiększając atrakcyjność produktu dla konsumentów. Możne je również stosować do zapewniania tolerancji na proces i stabilności przy innych zastosowaniach, takich jak dipy, sosy i gotowe posiłki.
Aaron Edwards, Dyrektor Globalny Wholesome (grupa składników czystej etykiety, zdrowotnych), Ingredion UK Limited, komentuje: – Jesteśmy rozentuzjazmowani tym, że oferujemy najbardziej zaawansowane technologicznie skrobie z czystą etykietą na światowym rynku żywności i napoi. Skrobie Novation Endura oferują producentom żywności jeszcze większą tolerancję na proces oraz stabilność ich produktów z czystą etykietą, co odzwierciedla nasze zaawansowane umiejętności w tym zakresie i jest wynikiem dokładania ciągłych starań do rozwoju strategicznego. Rozumiemy, jak ważny jest trend czystej etykiety i jesteśmy zaangażowani w oferowanie najlepszych technologii i składników w tej kategorii, jak również kluczowej znajomości rynku oraz specjalistycznej wiedzy z zakresu formułowania receptur, mając na celu wspieranie producentów żywności. Dzięki skrobiom Novation Endura producenci mogą łatwo modyfikować receptury swoich produktów, uzyskując wysokiej jakości oraz wolną od konserwantów żywność i napoje bez kompromisów pod względem smaku, tekstury czy wyglądu.
– Ponieważ skrobie Novation Endura to po prostu „skrobia” na etykiecie, wzbogacają one listy prostych składników, które stają się coraz bardziej popularne wśród konsumentów. Najnowsze badania zlecone przez Ingredion wskazują, że dla niemal 80% konsumentów krótka, prosta lista składników jest „ważna” lub „bardzo ważna”, gdy zastanawiają się nad zakupem (badania MMR Worlwide), tym samym ilustrując utrzymujące się znaczenie trendu czystej etykiety na całym świecie.
– Wielka Brytania stoi na czele ewolucji trendu czystej etykiety – w tym kraju konsumenci wymagają prostej listy składników i napędzają rozwój nowych produktów. W ostatnich latach obserwowaliśmy ogromny popyt na żywność i napoje z czystą etykietą również w regionie EMEA, szczególnie w Niemczech i Francji. Skrobie Novation Endura sprawiają, że zmiana receptury produktów takich jak custard w Wielkiej Brytanii czy vla w Holandii, aby sprostały one wymaganiom europejskich konsumentów, staje się coraz łatwiejsza.
Grupa Ingredion, jako przodujący na świecie dostawca funkcjonalnych, naturalnych skrobi dla przemysłu żywności i napoi, jest aktywnie zaangażowana w trend czystej etykiety od czasu jego powstania ponad dwie dekady temu. Skrobia Novation Endura to najnowszy dodatek do jej portfolio produktów z czystą etykietą, które obejmuje ponad 25 skrobi z czystą etykietą i ma na celu zapewnienie najwyższej funkcjonalności i wydajności bez dodatku konserwantów.
Grupa firm Ingredion to wiodący światowy dostawca rozwiązań z zakresu składników, specjalizujący się w naturalnych słodzikach, skrobiach i składnikach odżywczych. Grupa Ingredion obsługuje klientów w ponad 40 krajach i około 60 różnych sektorach w przemyśle spożywczym, napoi, piwowarskim, farmaceutycznym i innych.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25