Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Innova: Napoje alternatywne do mlecznych rosną na świecie

Źródło: Innova   Dodano: 2013-01-10 16:04:23

© Innova za Alpro

Agencja badań rynkowych Innova szacuje, że liczba nowości w grupie napojów alternatywnych do mlecznych zestawiona tymi drugimi to zaledwie 5% tych ostatnich (badania roczne kończące się w październiku 2012). Mimo to zdaniem analityków rynek notuje ożywienie. Siłą napędową jest rozwinięty rynek zachodnioeuropejski, gdzie produkty tego typu stają się częścią oferty mainstreamowej.

78% nowości na rynku napojów alternatywnych do mlecznych stanowią tzw. „mleka sojowe” (gdzie soja jest głównym albo dodatkowym składnikiem). Oblicza się jednak, że rośnie rola napojów ryżowych, owsianych, jęczmiennych, migdałowych, z orzecha laskowego i włoskiego. Napoje na bazie ryżu to około 17% wprowadzeń na rynek, 11% to napoje z owsa, 10% to napoje migdałowe (w obszarze napojów alternatywnych do mlecznych). W ciągu 6 lat licząc od 2005 wielkość nowych wprowadzeń napojów migdałowych wzrosła z 3% do 10%.
Tradycyjnie napoje alternatywne są pozycjonowane jako produkty sprzyjające zdrowiu i wpisujące się w trend health&wellness. Wykorzystują m.in.: formułę niskolaktozową, surowiec bio, wizerunek „czystej etykiety” i inne.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25