1. Aktualności
  2. Polska

Almette sprawdza się w kuchni!

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Smaczne potrawy, wspaniała atmosfera, przytulne miejsce. Do warszawskiej restauracji Soul Kitchen zostali zaproszeni dziennikarze na specjalne warsztaty kulinarne, które poprowadził Mistrz Kuchni Andrzej Polan. Głównym bohaterem warsztatów był serek Almette.


Goście w ciągu zaledwie dwóch godzin nauczyli się przyrządzać racuszki z Almette Jogurtowym, śliwkami i orzechową granolą, langosa z Almette z pomidorami, krem dyniowy z Almette Śmietankowym i żurawiną oraz ruloniki makaronowe z pstrągiem i Almette z chrzanem. „Uwielbiam każdą z potraw, które dziś zaprezentowałam. Są smaczne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. Poza tym pozwalają na kreatywność, bo wystarczy zmienić rodzaj serka, aby potrawa miała inny smak\" - powiedział szef kuchni Soul Kitchen, Andrzej Polan. Goście konferencji byli zaskoczeni, że serki Almette mogą być wykorzystywane na tak wiele sposobów. „Almette fantastycznie rozpuszcza się w zupach, świetnie nadaje się do sosów, jest idealny do zapiekania, a także jako dodatek do ciepłych przystawek. Ale ja osobiście lubię je także jeść po prostu łyżeczką\" - dodał szef kuchni.