1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Segment serów w plastrach notuje znaczny wzrost

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© hochland

– W strukturze sprzedaży serów dominują zdecydowanie sery typu holenderskiego. To wynik tego, że nadal sery gouda i edamski stanowią niemal ¾ ogólnej sprzedaży serów żółtych i cieszą się największym popytem wśród naszych odbiorców – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – To pewnie też kwestia przyzwyczajenia i preferencji konsumentów. Ważnie jest także to, że segment serów żółtych w plasterkach notuje znaczny wzrost w długim okresie zarówno wolumenowy jak i wartościowy – dodaje nasz rozmówca.

– Siła nabywcza jest uzależniona głównie od gospodarki kraju i „kondycji ekonomicznej” potencjalnych konsumentów. To, co dla nas wszystkich staje się już pewną normą rynku to fakt, że Marki Własne są niekwestionowanym liderem segmentu serów, ale w rankingu producentów w segmencie serów żółtych w plasterkach Hochland znajduje się nadal w TOP3 i robimy wszystko, aby w tym segmencie nadal rosnąć – podkreśla Jacek Wyrzykiewicz.
– Sery holenderskie znane są na całym świecie. Swoją sławę swoją zawdzięczają wyjątkowemu smakowi, konsystencji i jakości. Jednym z najbardziej znanych serów typu holenderskich, który najlepiej się sprzedaje i ma największy potencjał jest ser Gouda. Gouda jest serem twardym, podpuszczkowym, dojrzewającym, produkowanym z pasteryzowanego mleka krowiego Tajemnica jego smaku tkwi w procesie ich wytwarzania, a także zależy od czasu dojrzewania sera. Im ser jest starszy tym jest twardszy, bardziej kruchy i mocniejszy w smaku. Młody ser jest delikatny i może być stosowany do kanapek. Firma Hochland Polska ma w swojej ofercie sery żółte Gouda w plasterkach w praktycznych opakowaniach 150 g typu „otwórz-zamknij” w wariantach Gouda, Gouda wędzona i Gouda z ziołami. Sery Gouda produkowane przez Hochland swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi, konsystencji i najwyższej jakości – dodaje Jacek Wyrzykiewicz.