Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Polagra-Tech 2012: czas podsumowań

Źródło: Polagra-Tech   Dodano: 2012-10-17 16:50:53

Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech, największe wydarzenie o tematyce technologii spożywczych w 2012 roku, zgromadziło ponad 300 firm prezentujących maszyny, urządzenia, nowoczesne rozwiązania technologiczne dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej, mleczarskiej, spożywczej oraz dodatków do żywności. Ekspozycję targów Polagra-Tech 2012 uzupełniały produkty i wystawy zorganizowane w ramach odbywających się w tym samym czasie targów Polagra-Food, Polagra Gastro, Smaki Regionów, Taropak oraz Invest-Hotel. Ekspozycja Polagra-Tech zajęła powierzchnię ponad 20 000 m2.

Świeży smak biznesu
Ogromny wkład pracy, jaką wykonały Międzynarodowe Targi Poznańskie w promocję targów Polagra-Tech 2012, współpraca z kluczowymi partnerami branżowymi i medialnymi, a przede wszystkim z wystawcami, przyniósł wyśmienite rezultaty. Działania te, wsparte telemarketingiem na bazy dziesiątków tysięcy profesjonalistów, których zapraszaliśmy na targi, sprawiły, że przez pięć targowych dni hale wystawiennicze odwiedziło aż 44 600 zwiedzających, by przyjrzeć się kompleksowej ofercie polskiego przemysłu spożywczo-gastronomicznego.
To właśnie dla nich wystawcy bloku targów POLAGRA zaprezentowali ponad 600 nowości rynkowych, z których wiele miało swoją premierę w Poznaniu. Promocja tych produktów na łamach mediów została doceniona przez wystawców, którzy zauważyli zdecydowanie większą świadomość i zakres posiadanych informacji na ich temat wśród zwiedzających.
Jak wynika ze wstępnych danych statystycznych, największą grupą zwiedzających tegoroczną edycję targów Polagra-Tech 2012, aż 46%, stanowili profesjonaliści związani z branżą piekarską, cukierniczą i lodziarską. Nie zabrakło również przedstawicieli branży mleczarskiej – tutaj wizytę w Poznaniu zadeklarowało 21% gości targowych. Pozostali respondenci wskazywali ogólnie na branżę spożywczo-gastronomiczną jako cel ich wizyty.
Złoto dla najlepszych
W tegorocznej edycji Polagra-Tech 2012 zaprezentowane zostało nowe oblicze konkursu o prestiżową nagrodę Złotego Medalu MTP, jednej z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku. Liczne zmiany w formule wiązały się nie tylko z odświeżonym wizerunkiem medalu, ale przede wszystkim z całym pakietem unikatowych korzyści, na które mogli liczyć laureaci konkursu. Niezwykle istotnym elementem był znacznie wcześniejszy termin wyłonienia zwycięzców konkursu. Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem znana była już na kilka tygodni przed rozpoczęciem targów. Umożliwiło to MTP w okresie przedtargowym promocję zwycięzców konkursu zarówno w mediach branżowych jak i ogólnopolskich, newsletterach do profesjonalistów, a także w Internecie na specjalnej stronie Złotego Medalu. Od tego roku przyznawana jest również nagroda Złotego Medalu MTP – Wybór Konsumentów, a głosowanie na najlepszy produkt zdaniem zwiedzających, odbyło się za pomocą interaktywnych ekranów w tzw. Strefach Mistrzów zlokalizowanych w centralnych punktach pawilonów wystawienniczych. Głosować można jeszcze przez miesiąc od zakończenia targów na dedykowanej stronie internetowej www.zlotymedal.pl.
Podczas tegorocznego bloku targów przyznano łącznie 76 wyróżnień MTP, z czego 42 produkty otrzymały prestiżowa nagrodę Złotego Medalu MTP (dla najlepszych produktów prezentowanych na targach), natomiast 34 firmy zostały nagrodzone tytułem Acanthus Aureus (dla stoisk targowych najlepiej sprzyjających realizacji strategii marketingowej firmy). W ramach Forum Cukiernictwa i Piekarstwa wręczono również nagrody Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP za wybitne osiągnięcia w sztuce zdobnictwa cukierniczego.
Rozszerz horyzont z POLAGRĄ-TECH
Ogromnym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się ekspozycje specjalne: „Strefa SKLEPY – aranżacje, wyposażenie, zarządzanie”, w której specjaliści z branży podpowiadali najskuteczniejsze rozwiązania wspierające m.in. ekspozycję produktów, odpowiednie opracowanie biznes planu, czy też zarządzanie punktem handlowym; „Strefa PIZZY” z kolei skupiła się na prezentacji, i co warto wspomnieć degustacji, pizzy jako elementu rozszerzenia oferty piekarni czy sklepów spożywczych małego i średniego formatu; „Strefa SKLEPY – świeży wymiar odpieku pieczywa” zaproponowała zwiedzającym nowoczesny system tzw. odpieku wizualnego, z nowatorskim podejściem do tematu schładzania ciasta oraz wymagającego niewielkiej przestrzeni potrzebnej do jego wdrożenia.
Imponująco przedstawiało się także FORUM Cukiernictwa i Piekarstwa. Mistrzowie cukiernictwa przez pierwsze dwa dni targów prezentowali swoje niezwykłe umiejętności techniki zdobnictwa cukierniczego w oparciu o karmel, czekoladę oraz marcepan. Swój kunszt pokazali m.in. indywidualni reprezentanci Polski w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Brazylii, które odbędą się w listopadzie tego roku – Aleksandra Sowa i Marcin Górecki. Tegorocznym motywem prac cukierników, z wiodących cukierni z województwa wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego oraz podlaskiego, były dekoracje w stylu angielskim. Przez kolejne dwa dni na przestrzeni FORUM podziwiać można było zdolności piekarzy, którzy prezentowali najnowsze, najbardziej aktualne trendy wypieku pieczywa i technologię produkcji różnych rodzajów chleba. Tutaj również można było podziwiać artystyczne umiejętności piekarzy, których tematem pracy były m.in. techniki zdobnictwa i wypieku pieczywa okazjonalnego.
Porozmawiaj o biznesie
Ekspozycję tradycyjnie uzupełnił program wydarzeń towarzyszących – pokazy, konferencje, spotkania matchmakingowe, spotkania w formule business mixer oraz szkolenia w zakresie zastosowania komponentów piekarskich, cukierniczych, lodziarskich i mleczarskich, przygotowania deserów, skutecznych działań marketingowych i promocyjnych w branży piekarskiej i cukierniczej.
Kompleksowa oferta
Na tegorocznych targach POLAGRA-TECH, jak zwykle w latach parzystych, zwiedzający mogli zobaczyć ekspozycje maszyn i urządzeń dla przemysłu mleczarskiego. Dzięki synergii targów POLAGRA-TECH
oraz Polagra-Food profesjonaliści branży mleczarskiej mieli okazję zapoznać się z pełną ofertą prezentowaną przez niemal wszystkie liczące się zakłady mleczarskie oraz czołowych producentów maszyn i urządzeń, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii i Polski. Zaprezentowane zostały m.in. urządzenia do przechowywania, przetwórstwa i transportu mleka, systemy schładzania, zbiorniki i kotły procesowe, stacje odbioru mleka czy też systemy pakujące. Obecność na targach dała również możliwość wymiany spostrzeżeń na temat kondycji polskiej branży mleczarskiej.
Na przestrzeni Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego targów POLAGRA-TECH producenci i dystrybutorzy przedstawili bogatą ofertę maszyn, urządzeń i technologii dla przemysłu owocowo-warzywnego, makaronowego, ziemniaczanego, soków i napojów. Targowi goście mogli zapoznać się z nowymi rozwiązaniami z zakresu aparatury kontrolno-pomiarowej oraz naukowo-badawczej, urządzeń laboratoryjnych, środków BHP, stali kwasoodpornej, zespołów i części zamiennych, maszyn i urządzeń do gospodarki wodnej oraz formowania, dozowania i konfekcjonowania produktów przemysłu rolno-spożywczego, a także środków transportu.
Spotkajmy się ponownie!
Kolejne spotkanie branży piekarskiej i cukierniczej odbędzie się 7-10 września 2013 roku w Lublinie podczas IV edycji Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Nieco później, tj. 23-26 września 2013 roku, zapraszamy do udziału w targach POLAGRA-TECH, w skład których wejdą Salon Maszyn i Urządzeń Przemysłu Mięsnego; Salon Urządzeń Chłodniczych, Klimatyzacyjnych i Grzewczych; Salon Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego oraz Salon Dodatków do Żywności.
Na kolejną odsłonę Salonu Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego oraz Salonu Maszyn i Urządzeń Przemysłu Mleczarskiego w ramach targów POLAGRA-TECH w Poznaniu zapraszamy jesienią 2014 roku!
Do zobaczenia w Lublinie, do zobaczenia w Poznaniu!
Laureaci prestiżowych nagród
Złoty Medal MTP to najcenniejsze trofeum, jakie można zdobyć na poznańskich targach. Medalami wyróżniane są najlepsze produkty cechujące się nowoczesnymi, innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi oraz prezentujące najwyższą jakość. Spośród 12 nadesłanych zgłoszeń w ramach targów Polagra-Tech, kapituła konkursu składająca się z wybitnych specjalistów z branży, przyznała nagrody m.in firmie Multivac, Zentis.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25