1. Aktualności
  2. Świat

Chr. Hansen: nowe kultury do serów

Źródło: Chr.Hansen
Autor: Janusz Górski
© fm

W związku z poszerzaniem się asortymentu i zastosowania serów w gospodarstwach domowych, Chr. Hansen oferuje dwie nowe kultury DCC265 i DCC275, które będą dostępne w linii DVS.

Oferują one wyższe walory aromatyczne sera, niższą gorzkość i są przeznaczone do zastosowania rotacyjnego dla dobrze znanego DCC260. To szczególnie ważne w tych częściach Europy Wschodniej, gdzie jakość mleka może się wahać.
Produkt zawiera kultury LD oraz ostrożnie wyselekcjonowane kultury O i ST, LbH i LbP. Wysoka aktywność szczepów ma pomóc w przyśpieszaniu procesu dojrzewania.
Produkt został zaprojektowany na rynek Polski, Białorusi i Rosji.
Global Industry Analysts Inc na który powołuje się dostawca kultur, firma Chr.Hansen szaciuje, ze w latach 2008-2015 popyt na sery wzrośnie do poziomu 21 mln ton tj o więcej niż 20%.