1. Aktualności
  2. Polska

Agro-Danmis: Sery sałatkowe typu feta Festkoz i Festina

Źródło: Agro-Danmis
Autor: Monika Czaplicka
© Agro-Danmis
© Agro-Danmis

Firma Agro-Danmis wprowadziła do sprzedaży sery Festkoz 250 g (ser sałatkowy typu feta z mleka koziego) oraz Festina (ser sałatkowy typu feta z mleka krowiego). Są to sery sałatkowe dojrzewające o charakterystycznej gładkiej strukturze i słono śmietankowym smaku. Swoją wyjątkowość zawdzięcza połączeniu tradycyjnej metody produkcji z ultrafiltracją.

Metoda ultrafiltracji stanowi innowacyjną metodę produkcji sera, w której mleko ulega zagęszczeniu w sposób pozwalający zachować wszystkie cenne składniki odżywcze użytego do produkcji mleka. Ser w opakowaniu opływa w wytworzonej samoistnie serwatce dzięki czemu utrzymuje on swoją wyjątkową delikatność, gładkość i sprężystość. Pozwala to na zachowanie dobrego smaku i zapachu sera nawet do 7 dni po otwarciu opakowania.
Ser doskonale nadaje się zarówno do sałatek jak i do bezpośredniej konsumpcji.