1. Aktualności
  2. Polska

Włoszczowa (OSM): Większa podaż serów obniżyła ceny na rynku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© włoszczowa

– Bieżący rok, z uwagi na sytuację na rynku mleczarskim jest trudny dla producentów serów. Załamanie cen na masło oraz spadek cen mleka w proszku na początku roku spowodowały konieczność zwiększenia produkcji serów żółtych – mówi Ryszard Pizior, Dyrektor Działu Handlu i Marketingu we Włoszczowa (OSM) w rozmowie z Forum Mleczarskim.
– Większa podaż o około 17% przełożyła się na znaczący spadek cen, które wpłynęły korzystnie na sprzedaż detaliczną i w konsekwencji większa produkcja została wchłonięta przez rynek. W takiej sytuacji nie można mówić o spowolnieniu czy stagnacji sprzedaży ale o problemie w zagospodarowaniu dużej nadprodukcji serów, bowiem dynamika wzrostu konsumpcji nie dorównuje poziomowi wzrostu produkcji – dodaje Ryszard Pizior.


– Sprzedaż serów żółtych, z uwagi na znaczny udział w sprzedaży produktów nabiałowych, jest oczkiem w głowie każdego handlowca. Aby realizować ambitne plany sprzedażowe handlowcy wybierają sery, które gwarantują wysoki wolumen sprzedaży. Możemy do nich zaliczyć sery holenderskie: gouda, edamski, morski, leśny oraz sery szwajcarskie znanych producentów, których znajomość marki przez konsumentów gwarantuje sukces. W przypadku serów typu holenderskiego dla handlowca liczy się nie tylko rodzaj sera np. gouda czy edamski, ale również jego producent, bowiem za każdym producentem idzie określona jakość – wyjaśnia Ryszard Pizior.
– Włoszczowa (OSM) jest jednym z wiodących producentów serów żółtych w Polsce. Spółdzielnia kojarzona jest przede wszystkim z wysokiej jakości serami typu szwajcarskiego. Najbardziej znane z nich to Włoszczowski, Alpener, Rajski, które są sprzedawane w blokach, porcjach oraz plasterkach – dodaje Ryszard Pizior.