1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Ser Havarti

Źródło: Łowicz (OSM)
Autor: Monika Czaplicka
© Łowicz (OSM)

Ser Havarti to nowość w ofercie Łowicz (OSM). Jest to ser półtwardy produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, o łagodnym lub nieco pikantnym smaku, który powstaje w trakcie dłuższego leżakowania. Ma elastyczną konsystencję z nieregularnymi dziurkami.
Ser Havarti, to ser stołowy, na kanapki i przekąski, z krakersami czy grzankami.

Dojrzały podaje się z marynowanymi rybami i jarzynami. Łatwo się topi, jest świetny do sosów, makaronów i zapiekanek. Można go podawać ze świeżymi owocami i czerwonym winem lub piwem. Pokrojony w plastry podajemy do dań z grilla, używany także w zastępstwie takich serów jak gouda i ementaler. Często pojawia się w fondue i zielonych sałatkach.
Havarti ma kształt walca o średnicy ok. 8,5 cm i wadze 350 g.