1. Aktualności
  2. Polska

Temar: Zainteresowanie serami kozimi rośnie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© temar

– Niestety większość osób posiada niewielką wiedzę na temat żywieniowych atutów produktów kozich – mówi Forum Mleczarskiemu Magdalena Prodlik, Specjalista ds. Marketingu w Temar (PPH). – Główną ich zaletą jest brak globulin zawartych w mleku krowim, które wywołują alergie. Dodatkowo, dzięki drobniejszej strukturze tłuszczu produkty kozie są łatwo przyswajalne, chudsze i przede wszystkim zdrowsze niż produkty z mleka krowiego. Mało kto wie, że produkty z mleka koziego zawierają więcej soli mineralnych – wapnia, fosforu i potasu. Dodatkowo sery kozie wyróżniają się dużą ilością łatwo przyswajalnego żelaza, witamin z grupy B, A oraz sporą ilością cynku i miedzi. Według ostatnich badań produkty z mleka koziego, dzięki swojej specyficznej florze bakteryjnej skuteczniej odkwaszają organizm oraz chronią przed szkodliwymi zanieczyszczeniami – dodaje Magdalena Prodlik.

– Zainteresowanie serami kozimi z roku na rok jest coraz większe. Tu główną rolę powinni jednak odgrywać producenci oraz handlowcy, którzy za pomocą starannie dobranych działań promocyjnych i informacyjnych powinni przybliżyć konsumentom główne atuty zdrowotne serów kozich – wskazuje możliwości Magdalena Prodlik.
– Jeśli chodzi o sery kozie w naszej ofercie to możemy pochwalić się szeroką gamą tych produktów. Zaczynając od serów miękkich z porostem pleśni – Camembert St. Caprin oraz rolada kozia Chevre Du Poitou – po sery półtwarde – Chevrette „Frico” w kręgach i plastrach, które są jedną z naszych czołowych pozycji asortymentowych. W kategorii serów świeżych posiadamy roladki kozie Buchette naturalne lub z czosnkiem i ziołami oraz serki kozie do smarowania Le Cabridoux naturalne lub z pieprzem. Ciekawą propozycją jest także ser świeży kozi do zapiekania Chevre Chaud, który jest wspaniałym pomysłem na szybkie, urzekające smakiem danie. Naszą ofertę wzbogaca także kategoria produktów BIO z półtwardym serem kozim w plastrach, który pochodzi z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych. Jest on doskonała alternatywą dla osób uczulonych na mleko krowie, dodatkowo nie zawiera laktozy i posiada wiele walorów zdrowotnych – podsumowuje nasza rozmówczyni.