1. Aktualności
  2. Świat

Chiny: Walka o jakość żywności i zamknięcie 5700 firm spożywczych

Źródło: Xinhua
Autor: Janusz Górski

Władze Chin ogłosiły decyzję o zastosowaniu nowych, rygorystycznych zasad w celu poprawy jakości produkowanej w Państwie Środka żywności. Nowy program ma w ciągu trzech lat poprawić jakość sprzedawanych na wewnętrznym rynku produktów spożywczych. Dla targanych aferami żywnościowymi Chin to sprawa kluczowa.
Władze zamierzają poprawić mechanizmy kontrolne oparte na zasadach prawa oraz standardów produkcji. Rewolucyjna zmianą będzie rozliczanie władz lokalnych za pomocą rocznych ocen przez organy centralne. Firmy, które dopuszczą się łamania prawa i łamania zasad jakości produkcji będą karane i zamykane. Władze mają chronić konsumentów przed wprowadzaniem przeterminowanej żywności na rynek, a konsumenci, którzy poinformują o łamaniu prawa będą nagradzani pieniężnie.

Od początku 2012 roku wykryto 15 tys. przypadków złamania zasad bezpieczeństwa produkcji żywności i zamknięto 5700 firm produkujących żywność.
Najczęściej problem jakości dotykały produktów mleczarskich, olejów jadalnych, produktów sezonowych oraz napojów alkoholowych.