1. Aktualności
  2. Świat

Emmi przejmuje Kaiku i Diprolę

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

Największa mleczarnia w Szwajcarii zwiększa zaangażowanie w Kaiku Corporación Alimentaria w San Sebastián w Hiszpanii (z 42,6 % do 66%) i w firmie Diprola w Awinionie, Francja (do 63%). Faktyczne przejęcia kontroli w obu firmach są wypełnieniem strategii firmy, która zakłada inwestycje w produkty i firmy wytwarzające zdrową żywność. W tym wypadku mowa o produktach świeżych i serach. W przyszłości udział sprzedaży realizowany poprzez spółki zależne ma wzrosnąć z obecnych 30% do 50%.


Urs Riedener, CEO w Emmi wskazuje na silne fundamenty Kaiku, innowacyjność i wzrosty realizowane przez tą hiszpańską firmę w ostatnich latach. Głównymi rynkami zbytu dla Kaiku są Hiszpania, Chile (udział w mleczarni Surlat) i Tunezja (udziały w Vitalait – drugim pod względem wielkości producencie produktów mlecznych w tym kraju). Firma znana jest w segmencie produktów z obniżoną laktozą oraz chłodzonych napojów kawowych na bazie mleka. Tylko w ostatnich 6 miesiącach sprzedaż Caffè Latte realizowana przez Kaiku wzrosła o 70%.
Przejęcie Diproli realizowane jest wraz z włoskim producentem serów Ambrosi, z którym Emmi współpracuje od 2008 roku w kontekście ekspansji na rynek francuski i niemiecki z marką ETS Schöpfer. Emmi pozostanie większościowym udziałowcem z udziałem 63%. Diprola operuje w segmencie twarożków świeżych pakowanych.