Kalisz (OSM): Sezonowość handlu twarogami do wypieków utrzyma się
Z Łukaszem Danisem, Specjalistą ds. Eksportu i Marketingu w mleczarni Kalisz (OSM) rozmawialiśmy o kwitnącym segmencie twarogów do pieczenia i źródłach ich popularności.
– Obecnie ze względu na tempo życia, konsumenci coraz częściej korzystają z dobrodziejstw cukierni, a własne wypieki są przygotowywane okazjonalnie na czas świąt, imienin lub innych uroczystości rodzinnych. Trend taki powoduje dużą sezonowość sprzedaży twarogów, na które popyt zdecydowanie wzrasta przed świętami wielkanocnymi i Bożego Narodzenia, oraz w miesiącach maj-czerwiec, kiedy trwają uroczystości komunijne – wylicza Łukasz Danis.
– Kalisz (OSM) od wielu lat posiada w swojej ofercie twarogi, których głównym przeznaczeniem jest wykorzystanie do wypieku serników – z najbardziej rozpoznawalnym Serkiem Rodzinnym. Na rynku bardzo dużo jest propozycji twarogów gotowych, szczególnie w wiaderkach 1 kg, które dzięki swojej funkcjonalności oszczędzają czas przygotowania i wypieku sernika.
Myślę, że na razie sezonowość sprzedaży takich produktów utrzyma się, tym bardziej że rynek jest bardzo nasycony, a asortyment stale jest powiększany o kolejne warianty smakowe i różne dodatki.
Kalisz (OSM) prowadzi w całej Polsce dystrybucję swoich twarogów w wiadrach 10kg przeznaczonych typowo dla specjalistycznych hurtowni cukierniczo-piekarniczych, które są wykorzystywane do profesjonalnego wypieku – z najbardziej znanym na rynku Serem Sernikowym – dodaje Łukasz Danis Specjalista ds. Eksportu i Marketingu w mleczarni Kalisz (OSM)