1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Ser Mozzarella

Źródło: Łowicz (OSM)
Autor: Monika Czaplicka
© Łowicz (OSM)

Spółdzielnia Łowicz (OSM) wprowadziła na rynek nowy produkt – Ser Mozzarella. Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający z mleka krowiego. Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową i gładką fakturę. Mozzarella oferowana jest w kształcie kulki zanurzonej w zalewie. Po stopieniu charakteryzuje się znakomitą rozciągliwością.

Mozzarella ma delikatny smak i zapach. Zwykle spożywana jest jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, oliwą, bazylią, ostrymi przyprawami, melonem czy rukolą. Jest także składnikiem wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii, sałatek i pizzy.