1. Aktualności
  2. Polska

Agro-Danmis: Zainteresowanie kupców z roku na rok jest coraz większe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fm

Wiesław Wendlandt, Specjalista ds. Marketingu w Agro-Danmis wyjaśnia Forum Mleczarskiemu w jaki sposób ewoluuje rynek nabiału koziego: - Rosnące zainteresowanie kupców związane jest przede wszystkim ze wzrastającym w społeczeństwie zainteresowaniem zdrową żywnością. Największym wolumenem sprzedaży charakteryzują się mleko kozie UHT oraz sery twarogowe. Rozwój oferty produktów z mleka koziego ukierunkowany jest na zaspokajanie zapotrzebowania na różnorodne wyroby na bazie tego surowca.

Największy potencjał wśród produktów z mleka koziego mają przede wszystkim jogurty, sery twarde oraz sery twarogowe. Jogurty są alternatywą dla dzieci ze skazą białkową, a sery twarde znajdują coraz szersze zastosowanie w gastronomii.
Sery twarogowe, ze względu na swą różnorodność, są wykorzystywane w codziennej diecie konsumentów. Jogurty z mleka koziego stanowią podstawę żywienia osób ze skazą białkową, jednak grupa odbiorców jest znacznie szersza. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym produkty z mleka koziego znajdują uznanie u różnorodnych grup konsumenckich. Dzięki propagowaniu przez media zdrowego stylu życia i odżywiania się produkty z mleka koziego idealnie wpisują się w dietę osób podążających za tym trendem.