Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Piątnica (OSM): Nabiał zawsze w lodówce!

Źródło: Piątnica (OSM)   Dodano: 2011-08-04 10:42:39

© Piątnica (OSM)

Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce. Wybrzuszenie wieczka to naturalny objaw dla przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii.
Lato to okres, w którym zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania produktów spożywczych jest szczególnie istotne. Naturalne i zdrowe produkty Piątnicy są szczególnie podatne na temperaturę otoczenia, ponieważ nie zawierają konserwantów. Z tego względu firma zaleca przechowywanie kefirów i serków wiejskich w określonych warunkach chłodniczych (od +1 ºC do +6 ºC).

Brak konserwantów w produktach Piątnicy sprawia, że są one szczególnie narażone na działanie wysokiej temperatury. Może ona doprowadzić do fermentacji owoców w Kefirach deserowych z konfiturą śliwkową, truskawkowo-jabłkową lub wiśniowo-jabłkową Piątnicy. Zawartość żywych kultur bakterii w Kefirach z konfiturą, Kefirach 0%, 2% oraz Kefirze 0% Fit skutkuje uniesieniem wieczka, o czym producent informuje na opakowaniu. Jest to w pełni naturalny, nieumniejszający wartości produktów objaw, charakterystyczny dla naturalnych produktów pozbawionych jakichkolwiek konserwantów.
Kupując nabiał, powinniśmy zawsze sprawdzać termin przydatności produktu, a także zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją na temat zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości sklepu, produkty mleczne powinny być eksponowane w lodówkach z odpowiednio ustawioną temperaturą lub klimatyzowanych regałach chłodniczych – nigdy poza miejscem chłodzenia.
Nawyk zwracania uwagi na temperaturę przechowywania nabiału w sklepie pozwoli nam uniknąć przykrych niespodzianek. Nie należy także zapominać o odpowiednim zabezpieczeniu przetworów mlecznych w drodze do domu. Czas, w którym wrażliwe na temperaturę produkty przebywają poza lodówką powinien być jak najkrótszy, dlatego podczas ich zakupu i transportu warto korzystać z termotoreb oraz pamiętać, by nabiału nie pozostawiać w nagrzanym wnętrzu samochodu.
Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków wiejskich i kefirów deserowych, Piątnica (OSM) wprowadziła specjalne oznakowanie tacek, w których eksponowane są produkty.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25