1. Aktualności
  2. Polska

Mlekovita (GK) otwiera nową fabrykę produktów fermentowanych i elektrociepłownię gazową

Źródło: Mlekovita
Autor: Janusz Górski
© fm

Nowa fabryka obejmuje rozbudowę budynku produkcyjnego i budowę magazynu chłodniczego z instalacją tunelu chłodniczego do szybkiego schładzania produktów. W nowym obiekcie zamontowano część procesową - nowoczesną fermentownię składającą się z układu przygotowania surowca, mieszania z dodatkami, pasteryzacji, homogenizacji, zbiorników fermentacyjnych, układu termizacji, układu chłodzenia, układu buforowania produktów oraz dozowania dodatków smakowych oraz część pakującą.
Koszt fabryki i elektrociepłowni to: 28,5 mln zł.

Instalacja procesowa przygotowana jest do wytwarzania codziennie 120 ton produktów fermentowanych. Część pakująca obejmuje maszynę pakującą napełniająco-zgrzewającą kubki z pakerem w tacki i sztaplarkę o wydajności do 20 tys. sztuk kubków na godzinę.
W nowej fabryce Mlekovita (G) wytwarza aż 19 produktów: w tym śmietanę Polska, kefir Polski, kefir Menu B, mleko zsiadłe Polskie, Jogurt typu greckiego, jogurty Polskie, Menu B oraz Mia Mu.
Wartość inwestycji wyniosła ok. 22 mln PLN i została sfinansowana ze środków własnych.
Stosując przyjazne środowisku technologie Mlekovita uruchomiła także zakładową elektrociepłownię gazową, która produkuje w technologii wysokosprawnej kogeneracji 1,6 MW prądu elektrycznego oraz ciepło w postaci gorącej wody i pary technologicznej o ciśnieniu 4 bar. Nowoczesna technologia produkcji energii przyczynia się do redukcji CO2, gdyż klasyczne elektrownie uzyskują sprawność ogólną poniżej 40%.
Nowa Elektrociepłownia wyposażona jest w unikatowy system kondensacji spalin, dzięki czemu uzyskuje sprawność ogólną na poziomie 102% co czyni ją najbardziej sprawnym tego typu obiektem w Polsce. Wartość inwestycji wyniosła ok. 6,5 mln PLN.
Mlekovita (GK) to polska absolutna czołówka w branży mleczarskiej w Polsce. Tworzą ją zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie, Działdowie, Pilicy i Baranowie oraz magazyny dystrybucyjne w Chrzanowie, Kluczborku, Toruniu, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Brzesku, Goręczynie i Wolsztynie. Wytwarza szeroki asortyment markowych produktów (ponad 400 ,w tym m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo – kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku).