1. Aktualności
  2. Świat

Rośnie udział superowoców w rynku dodatków

Źródło: foodingredientsfirst.com
Autor: Aleksandra Karpińska
© FM

Względem ostatnich 12 miesięcy do maja 2011roku superowoce odnotowały 10% wzrost w liczbie nowości wprowadzonych na rynek. Najbardziej popularnym owocem stał się granat. Skąd ten trend?

Popularność superowoców rosła w ciągu ostatniej dekady wraz ze wzrostem świadomości konsumentów na temat korzyści zdrowotnych związanych z ich wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Doprowadziło to do wprowadzenia wielu dotychczas mało znanych owoców do głównego nurtu rynku, gdzie zostały szeroko wykorzystane jako składniki i dodatki do żywności w jedzeniu i napojach. To właśnie w kategorii napojów doszło do największego wzrostu użycia superowoców (40%). Produkty z superowocami są gównie produkowane między innymi na rynku mleczarskim.
Jeżeli chodzi o rodzaje superowoców, to granat zdaje się być najczęściej używanym superowocem. Inne popularne superowoce to: jagoda acai, goji oraz inne jagody, jak też żurawina oraz borówka.