Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Rośnie udział superowoców w rynku dodatków

Źródło: foodingredientsfirst.com   Dodano: 2011-07-15 11:59:48

© FM

Względem ostatnich 12 miesięcy do maja 2011roku superowoce odnotowały 10% wzrost w liczbie nowości wprowadzonych na rynek. Najbardziej popularnym owocem stał się granat. Skąd ten trend?

Popularność superowoców rosła w ciągu ostatniej dekady wraz ze wzrostem świadomości konsumentów na temat korzyści zdrowotnych związanych z ich wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Doprowadziło to do wprowadzenia wielu dotychczas mało znanych owoców do głównego nurtu rynku, gdzie zostały szeroko wykorzystane jako składniki i dodatki do żywności w jedzeniu i napojach. To właśnie w kategorii napojów doszło do największego wzrostu użycia superowoców (40%). Produkty z superowocami są gównie produkowane między innymi na rynku mleczarskim.
Jeżeli chodzi o rodzaje superowoców, to granat zdaje się być najczęściej używanym superowocem. Inne popularne superowoce to: jagoda acai, goji oraz inne jagody, jak też żurawina oraz borówka.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25