1. Aktualności
  2. Świat

Azja: Rośnie popyt na amerykańskie sery

Źródło: Brian Chappatta, Bloomberg
Autor: Janusz Górski
© FM

Rosnący popyt na ser do pizzy i cheeseburgerów obserwowany jest w Korei Południowej i Chinach. Na pierwszym z wymienionych rynków zwiększono dostawy 3-krotnie, a na drugim – podwojono (porównanie dotyczy pierwszych czterech miesięcy 2010 roku). Beneficjentem są amerykańskie mleczarnie. Przełoży się to na wzrost eksportu amerykańskiego rolnictwa do 137 mld w roku obrachunkowym kończącym się 30 IX.
- Tylko McDonald’s planuje otworzyć w Chinach 200 restauracji w 2012 roku. Oznacza to wiele cheeseburgerów – mówi Jon Spainhur, broker w Rice Dairy LLC w rozmowie z Bloombergiem.


Biorąc pod uwagę wzrost eksportu sera z USA o 68%, możliwe jest pobicie rekordu z 2010 w wysokości 173,5 tys. ton. Tymczasem cena cheddara w amerykańskich supermarketach jest najwyższa od 1984 roku, a eksport rośnie 8-krotnie szybciej niż popyt wewnętrzny.
Chris Galen, Senior Wiceprezes CWT, grupy handlowej obracającej artykułami mleczarskimi mówi, że Chiny i Indie wygenerują ogromną nową rzeszę ludzi aspirujących do zachodniego stylu życia i takiego też sposobu odżywiania się.